Jeste li spremni progutati balon kako bi smršavjeli 20-ak kilograma?

Evo što sve trebate znati o kontroverznom novom tretmanu.

Kao i većina ljudi koji se bore sa svojom kilažom, tako je i Dana Goossens iz Illinoisa probala sve od promjene prehrane, preko hormonskih injekcija, pa do odlaska u teretanu, no masnoće se nisu topile. Ništa nije upalilo sve dok joj njena majka nije poslala članak o Obalon Ballon sistemu, novo odobrenom programu za mršavljenje koji koristi balone u borbi protiv kilograma.

Dobro ste čuli, pričamo o pravim balonima. Dakle, pacijenti na početku tretmana progutaju tri balona na napuhavanje (da, stvarno) koji se onda u njihovim trbusima prošire i tijekom narednih šest mjeseci, koliko traje tretman, zauzimaju prostor u kojem bi inače bila hrana. Drugim riječima, baloni smanjuju apetit.

Kako stoji na službenoj internetskoj stranici, program je namijenjen ljudima čiji je BMI (Indeks tjelesne mase) veći od 30. a koji su već ranije pokušavali smršavjeti iskušavajući razne dijete i trenažne programe. Osim što u sebi imaju balone, pacijenti se pridržavaju i umjerene dijete te se navikavaju na promjenu određenih obrazaca ponašanja.

Već umorna od dijeta, Goossens se obratila istražiteljima koji su nadgledali klinička ispitivanja (u to vrijeme, Obalon još nije imao odobrenje nadležnih medicinskih institucija) koji su uspjeli ubaciti u program. Kasnije je za Time.com napisala svoje dojmove…

“Cijela procedura je bila iznenađujuće jednostavna”, piše Goossens. “Tijekom prvog sastanka, progutala sam malu kapsulu koja je bila privezana na mikro-kateter. Doktor je napuhao balon kada je završio u mom trbuhu – a balon je veličine narandže – i izvukao kateter. Sve skupa je trajalo 10-ak minuta. U početku sam mogla osjetiti da je u meni neki strani objekt. Tijekom noći je bilo malo neugodno, jer sam mogla osjetiti balon kako se miče i škripi, ali nije to bilo ništa strašno.”

Mjesec dana kasnije je progutala drugi balon, a dva mjeseca nakon toga i treći balon. Nakon završetka tretmana Goossens je smršavila nešto više od 18 kilograma i usvojila neke životne promjene koje će joj pomoći da održi kilažu.

“Nadam se da ću ovaj put uspjeti održati kilažu. Kako je tretman išao pri kraju, tako sam sve više osjećala da ću uspjeti održati novi način života čak i kada maknem balone. Čak sam od tada smršavjela još nekoliko kilograma”, rekla je Goossens.

Komentari

▲ Povratak na vrh