Jednim pokretom prsta do zdravijih prehrambenih odluka

Ovaj jednostavan savjet pomoći će vam odoljeti iskušenjima brze, nezdrave, masne hrane.

Odabir zdravih zalogaja mogao bi biti jednostavan poput pritiska prekidača: veća je vjerojatnost da ćete izabrati zdraviju hranu ako je prostorija osvijetljena nego ako je zamračena, stoji u novoj studiji časopisa Journal of Marketing Research.

Oni koji su naručili hranu u svijetloj sobi imali su 24 posto zdraviji odabir – poput salate, povrća i ribe sa žara – od onih koji su naručivali u mračnim restoranima.

U prosjeku, ljudi u zamračenim restoranima naručivali su 39 posto kaloričniju hranu, od onih u osvijetljenim mjestima.

Jarko svjetlo bi vas moglo ponukati na zdraviji odabir hrane jer je mozak tada budniji, kaže autor studije dr. Dipayan Biswas, profesor marketinga na Sveučilištu Južne Floride.

Svjetlo smanjuje proizvodnju hormona melatonina koji je zaslužan za regulaciju sna, što vas čini budnima i pozornima.

Zbog toga ćete donositi promišljenije odluke – primjerice, da izaberete brokulu umjesto prženih krumpirića – umjesto da se prepustite iskušenju.

Naravno, ne može utjecati na osvjetljenje u restoranu, ali možete se ovim trikom poslužiti u vlastitoj kuhinji.

Kada vas uhvati želja za hranom, pobrinite se da svjetla rade u vašu korist: upalite svjetla ili podignite žaluzine kako bi sunčeva svjetlost ušla u stan.

Ako se nađete u mračnom restoranu, započnite obrok šalicom kave ili čaja.

Istraživači kažu kako kofein ima sličan učinak na mozak kao svjetlo, držeći mozak budnim kako biste donijeli pametnije prehrambene odluke.

Komentari

▲ Povratak na vrh