Jedite kao Obame – uz recepte bivšeg chefa Bijele kuće

A među njima je i recept zahvaljujući kojem je Barack Obama osvojio predsjednički mandat!!!

Za obitelj Obama poznati američki kuhar Sam Kass kuhao je gotovo dvije godine. Potom je šest godina proveo u Bijeloj kući kao jedan od chefova. Usto, mnogo je vremena pomagao prvoj dami s njezinom inicijativom ‘Let’s Move’.
Ovo su tri od njegovih omiljenih recepata iz toga doba s pokojim savjetom. Da bi ova jela bila potpuni obroci, poslužite ih s mnogo priloga i povrća!

 

STEAK IZ TAVE

Dobar steak ne mora biti samo hrana za posebne prigode. No ako ga ipak volite čuvati za takvo što, i govedina mora biti posebno dobra. Moj je izbor rib eye. Drugim riječima: jedite manje govedine, no kada to činite, neka to bude “najgovedskiji”, najsočniji i najslasniji komad koji možete naći.

Sastojci:

  • 1 rib eye steak s kosti (oko ½ kg, debljine 4 cm)
  • sol
  • svježe mljeven papar
  • ulje

1. Steak izvadite iz hladnjaka i ostavite da poprimi sobnu temperaturu. Potapkajte ga papirnatim ubrusima te obilno začinite solju i paprom sa svih strana.
2. Ulijte malo ulja u tavu od lijevanog željeza i razmažite ga papirnatim ubrusom. Zagrijavajte na srednjoj vatri dok se ne počne dimiti. Na to stavite steak i pecite – rotirajući jednom kako bi boja bila ravnomjerna – dok donji dio ne postane zlatnosmeđ, oko 3 minute. Okrenite i pecite – zarotiravši još jednom na pola pečenja – za “srednje sirovo” 4 min, odnosno 5 do 6 min za srednje pečeno.
3. Steak prebacite na dasku za rezanje i ostavite da odstoji 5 do 10 min. Potom meso skinite s kosti, ali kost ostavite. Meso narežite na debele ploške poprijeko po smjeru vlakana. Poslužite s “mesnatom” kosti za uživanje u glodanju. Za 2 do 3 porcije.

CHIMICHURRI

Ovaj umak pun svježega začinskog bilja odlično ide uza sve, no njegova osvježavajuća kiselost osobito odgovara steaku, i to upravo onom rib eye.

Sastojci:

  • 2 češnja češnjaka, fino nasjeckana
  • 1 ljutika, fino nasjeckana
  • ⅓ šalice vinskog octa
  • ¼ šalice krupno nasjeckanog korijandra
  • nekoliko velikih prstohvata nasitno nasjeckanog svježeg origana
  • ¼ žličice sitno najseckanog crvenog čilija
  • ½ šalice ekstradjevičanskog maslinova ulja

Češnjak stavite na dasku za rezanje, posolite te širokom stranom chef noža zgnječite u pastu. Prebacite u zdjelicu pa umiješajte ljutiku, ocat i žličicu soli. Ostavite da odstoji od 5 min do 1 sat. Netom prije posluživanja umiješajte začinsko bilje, čili i ulje. Posolite po ukusu i poslužite uz zapečen steak.

 

PREDSJEDNIKOVA SRETNA TJESTENINA

Letjeli smo na Long Island zrakoplovom Air Force One na drugu debatu predsjedničkih izbora 2012. godine. Prva, ona protiv Mitta Romneya u Denveru, nije dobro prošla. Stručnjaci su kazali da ako Obama prođe loše na još jednoj debati, vjerojatno će izgubiti izbore.
Zastao sam uz konferencijsku sobu u zrakoplovu da provjerim bi li predsjednik nešto pojeo. “Svakako, samo ništa preteško”, kazao je.
Kuhinja je bila zakrčena dvojicom drugih chefova koji su spravljali ručak za stotinjak putnika. No stali su kad su ugledali mene, kao što su to uvijek i činili znajući da šef mora jesti. Skuhao sam ovu tjesteninu i požurio s tanjurom predsjedniku. Bio je pun pohvala za jelo. A te je večeri dominirao debatom. To je preokrenulo tijek kampanje. Poslao sam mu e-mail: “Ne može bolje!” Odgovorio je: “To je od tjestenine!”
Otada je to postalo poznato kao sretna tjestenina. Pripremio sam mu je ponovno prije treće i konačne debate te, naravno, na dan izbora.

Sastojci:

  • 2 kom. pilećih filea s kožom (svaki oko 200 grama)
  • 1 žliva ekstradjevičanskog maslinova ulja + 1/2 šalice
  • 1 g mini penna
  • 1/2 češnja češnjaka
  • 2 šalice svježeg bosiljka
  • 1/4 šalice pinjola ili pekan oraha, poprženih
  • 1/3 šalice fino naribanog parmezana + za posipanje
  • 250 g mladog špinata

1. Pećnicu zagrijte na 220 stupnjeva. Pileća prsa stavite na papirom za pečenje obložen lim. Premažite ih žlicom ulja te posolite. Pecite ih oko 20 min; koža treba postati zlatnosmeđa. Ostavite na dasci za rezanje nekoliko minuta pa narežite na komade veličine zalogaja.
2. U veliku loncu punom posoljene kipuće vode skuhajte tjesteninu tako da bude al dente (prema uputi na pakiranju). Procijedite i pritom sačuvajte šalicu vode od kuhanja.
3. U el. sjeckalici usitnite češnjak pa dodajte bosiljak, pinjole ili orahe, sir, ¼ šalice ulja i ½ žličice soli. Miksajte “pulsno” da dobijete grubo smiksan pire. Nastavljajući miksati, u tankom mlazu ulijte preostalu ¼ šalice ulja pa miksajte dok ne dobijete posve gladak pesto.
4. Tjesteninu pomiješajte s pestom, piletinom, špinatom i 1/3 šalice sačuvane vode od kuhanja. Čini li se jelo suhim, postupno dodajte još te vode. Posolite i pospite parmezanom. Za 4 do 6 porcija.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Sam Kass (@samkassdc) on May 15, 2018 at 7:12am PDT

Preporučujemo

Komentari

Fitness centri
▲ Povratak na vrh