Je li vaš losos zaražen trakavicom?

Saznajte je li vaša omiljena riba zdravstveno neispravna.

Ljubitelje ribe neugodno je iznenadila vijest kako je losos s Aljaske, najprodavaniji u svijetu, zaražen, stoji u izvještaju Centers for Disease Control and Prevention (CDC).

Kada su znanstvenici ispitali uzorke divljih lososa s Aljaske – uključujući i kraljevskog lososa, ružičastog lososa, kalifornijske pastrve i sockeye lososa, u njihovim mišićima su pronašli larve Diphyllobothrium nihonkaiensena. Prije toga, zabilježen je slučaj zaraze ovim parazitom u Aziji.

Ova vrsta trakavice, poznata kao japanska široka trakavica, čest je krivac za bolest diphyllobothriosis, koja se manifestira od proljeva do bolova u trbuhu. Znanstvenici upozoravaju kako to pokazuje da losos, ulovljen bilo gdje na pacifičkoj obali Sjeverne Amerike, može biti zaražen.

Ako riba nije zamrznuta tijekom prijevoza, paraziti se mogu razmnožavati, a kako ih unesete u svoje tijelo, uzrokuju oboljenja. Dakle, namjeravate li jesti sirovu ribu, poput sushija, ispitajte je li bila smrznuta. Alaska Seafood Marketing Institute je pak objavio kako je većina aljaškog lososa zamrznuta.

Osim preporuke da riba mora biti smrznuta, preporuka je i kuhati je na 60 Celzijevih stupnjeva. Također možete zamrznuti ribu na -20 Celzija i ne više od 7 dana.

Komentari

▲ Povratak na vrh