Je li svježa riba zdravija od zamrznute iz prodavaonica?

Vi odlučite što je za vas zdravije

Vjerovali ili ne, i jedna i druga riba su na ledu. Komercijalni izlovitelji na brzaka zamrznu ulov – često već na ribarskom brodu – prije negoli je pošalju distributerima, koji onda odlučuju hoće li je duboko zamrznuti ili otopiti i poslati u maloprodaju (gdje dolazi kao ‘svježa’).

Nutricionistički gledano, nema velike razlike. Glede okusa, većini ispitanika u jednom japanskom istraživanju ili se više svidio okus zamrznute ribe ili nisu mogli osjetiti razliku. (Iako, višekratno zamrzavanje i otapanje mogu uništiti teksturu i okus.)

U svakom slučaju, jedite ribu, bila ona svježa ili zamrznuta. Prema podacima Državnog zavoda za statistiku, Hrvati tjedno pojedu 150 grama ribe bogate omega-3 masnim kiselinama – za usporedbu, naši sugrađani u prosjeku tjedno pojedu čak 211 grama šećera.

Vi odlučite što je za vas zdravije!

Preporučujemo

Komentari

Fitness centri
▲ Povratak na vrh