Je li krumpir stvarno toliko loš za mene?

Krumpir je stigao u Europu otkrićem Amerike i spasio je od gladi. Tu etiketu namirnice za široke mase nosi i danas pa ga se izbjegava u kuhinji jer je priprost, nutritivno nevrijedan i kaloričan. No, je to baš tako?

Istina je da mnogi prehrambeni gurui ne vole bijeli krumpir jer je svakodnevan i “trivijalan” kao prilog. Pored toga ljudi ga obično natovare kaloričnim dodacima kao što su sir i slanina i tada postaje kalorična bomba.

No bez takvog „pojačanja“ jedan veliki bijeli krumpir s korom osigurava gotovo polovinu dnevno potrebne količine vitamina B6, koji pretvara ugljikohidrate u gorivo te pomaže da se metaboliziraju bjelančevine i masnoće, objašnjava MH savjetnik za prehranu Alan Aragon.

Usto, bijeli krumpir sadrži više kalija po porciji nego gotovo bilo koje drugo povrće, navodi se u studiji koju je objavio časopis Advances in Nutrition. A to je velika stvar: manjak kalija povezuje se s povećanim rizikom od hipertenzije i moždanog udara.

Da biste mirne duše uživali u hrskavim krumpirićima, ispecite ih sami, i to u pećnici: narežite ih na četvrtine po dužini te nakapajte maslinovim uljem i pospite nasjeckanim ružmarinom te solju i paprom. Rahlo promiješajte pa stavite na lim obložen papirom za pečenje. Pecite na 220 stupnjeva oko 50 minuta; pritom ih jednom okrenite da se ispeku ravnomjerno.

Komentari

▲ Povratak na vrh