Istina o studiji koja tvrdi da vas tjestenina neće udebljati

Nažalost, ne možete tek tako navaliti na špagete.

Nedavno su znanstvenici ljubiteljima tjestenine dali razlog za veselje: nova studija pobija tvrdnju da će vas jedenje tjestenine udebljati. No, znači li to da se možete udaviti u njoj? Malo smo pomnije proučili cijelu situaciju.

U studiji provedenoj na više od 23.000 Talijana istraživači su otkrili kako ljudi koji jedu više tjestenine imaju niži indeks tjelesne mase (BMI) i zdraviji obujam struka od onih koji je jedu malo.

Osim toga, trebate znate neke bitne stvari prije nego svake večeri navalite na tanjur špageta bolognese. Prvo, nije pametno pojesti cijeli pladanj tjestenine.

Nije tajna da Europljani – uključujući Talijane – jedu manje porcije hrane od Amerikanaca.

Prosječna porcija u studiji je sadržavala 85 g tjestenine. No, Amerikancima je normalno pojesti puno više od toga, kako kod kuće tako i u restoranu.

Poanta je da tjestenina sama po sebi ne uzrokuje debljanje, sve dok se pridržavate normalnih porcija. Amerikanci ih se ne pridržavaju.

Ako imate običaj u jednom obroku pojesti pola kutije špageta, naći ćete se u problemu.

Evo kako razumna porcija izgleda: pola šalice je otprilike količina koja stane u šaku. Pojedite toliko.

Bitna je i ostala hrana koju jedete.

U studiji, vitki konzumenti tjestenine nisu jeli makarone sa sirom ili tjesteninu u masnom umaku od vrhnja.

Držali su se mediteranske prehrane – što uključuje mnogo voća i povrća, punozrnatih žitarica, orašastih plodova i sjemenki, ribu, te male količine mesa i mliječnih proizvoda.

Drugim riječima, čak i ako su jeli tjesteninu od rafiniranog bijelog brašna, ostali obroci – i općenito prehrambene navike – sastoje se od nutritivno bogate hrane, nikako brze, loše hrane.

Lekcija?

Jedite špagete s puno povrća i nemasnih proteina, te s mrvicom maslaca ili sira – a ne obrnuto.

Tako ćete unijeti manje kalorija, te više vlakana i proteina koji će vaše špagete učiniti zasitnima.

Sada kada znate pravilan način pripreme, slobodno pojedite špagete.

Komentari

▲ Povratak na vrh