Đavolje ljuti umaci – samo za najhrabrije

Malo vatre u želucu dobro je za vas: prema kineskom istraživanju, ljuta hrana može vam pomoći da živite dulje

Isto istraživanje pokazalo je kako je za ljude koji su jeli ljutu hranu 3 ili više dana u tjednu bilo 14% manje vjerojatno da će umrijeti u idućih 7 godina. Moguć razlog: kapsaicin, ključni sastojak za vatrenost ljutih papričica koji može pomoći u reguliranju rada kardiovaskularnog sustava i metabolizma, čime štiti od srčanih bolesti i dijabetesa.

Ako želite živjeti dulje ili volite pakleno ljute umake i hranu tada se bacite na pripremu:

1# ZAČINSKA PASTA ZA ZDRAVO SRCE

  • 60 g ljutih papričica de arbol
  • 2 žlice ulja
  • 20 g sezama
  • 3 češnja češnjaka
  • 1/4 žličice sjemenki kumina
  • 1 žličica sušenog origana
  • 1 žličica bijeloga kristal šećera
  • 1/2 luka, nasjeckanog
  • 1-2 žlice bijelo ga vinskog octa
  • soli po ukusu

Način pripreme

Ljute papričice lagano popržite na ulju. Potom ih izvadite, a u tavi popržite sezamove sjemenke. Kad izvadite i njih, u tavi popržite češnjak. Smiksajte s kuminom, origanom, solju i šećerom kako biste dobili pastu. Dodajte ostale sastojke uz ulijevanje octa, pa umiješajte i 50 ml vode.

2# VITAMINSKI UMAK

  • 1 češanj češnjaka
  • 2 svježe papričice ring of fire, nasjeckane
  • 2 žlice bijeloga kristal šećera
  • 3 žlice soka od limete
  • 5 žlica ribljeg umaka

Način pripreme

Češnjak, ljute papričice i šećer zgnječite u mužaru. Kada dobijete pastu, umiješajte sok od limete, a potom riblji umak. Posolite i popaprite po ukusu. Odmah poslužite i pustite da suze teku… Upozorenje: ovo je stvarno ljuto!

3# MJEŠAVINA ZA KONTROLU ŠEĆERA U KRVI

  • 1 žlica kardamoma
  • 2 žlice sjemenki korijandra
  • 1 žlica kumina
  • 2 žličice pa huljica ljute pap rike
  • štapić cimeta

Način pripreme

Na srednje jakoj vatri zagrijte tavu. U nju ubacite začine pa ih lagano zagrijavajte nekoliko minuta. Nije potrebno dodavati nikakvu masnoću! Kad zamirišu, stavite ih u mlinac i sameljite u jednolik prah. Dodajte umacima da pokrenete seansu znojenja – što pak štiti od dijabetesa.

MELJITE I MELJITE

Mješavina začina u prahu trebala bi biti dio kuhinjskog arsenala svakog muškarca – jer može dodati aromu apsolutno svemu, od curryja do jaja. Ali, prije mljevenja važno je da osušite papričice kako biste zaštitili okus.

  • Ako imate dehidrator, namjestite ga na 40 do 50 Celzijevih stupnjeva (ili na 50 stupnjeva uključite pećnicu pa papričice stavite na list papira za pečenje, a njega na rešetku u pećnici). Lagana će toplina omogućiti razvijanje kompleksnih aroma koje u sirovim papričicama još ne postoje.
  • Kad se papričice osuše, sameljite ih – ali imajte na umu da taj mlinac mora biti namijenjen samo za mljevenje ljutih papričica (ili će vam kava dobiti okus kulena). Papričice sameljite u prah. Ili, još bolje, napravite pahuljice – vijek trajanja im je dulji. Važno upozorenje: kad meljete doista vrlo ljute papričice (kao što je bhut jolokia – 1,000.000 Scovilleovih jedinica!), suzdržite se od otvaranja mlinca odmah nakon mljevenja. Umjesto toga, lupnite po poklopcu te pustite da se prašina slegne. Ili ljute papričice meljite s rukavicama i maskom za varenje.

Preporučujemo

Komentari

Fitness centri
▲ Povratak na vrh