9 genijalnih načina kako prepoloviti vrijeme kuhanja zdravih obroka

Odlični obroci ne moraju oduzimati previše vremena; donosimo 9 pametnih načina za ubrzanje procesa.

Kuhanje ukusnih i zdravih obroka može djelovati dugotrajno, ali ne mora biti. Ako ste kratki s vremenom kada je vrijeme večere, pokušajte s ovim trikovima.

Promijenite tavu

Zamijenite lonac za širu i pliću tavu koja će vam skratiti vrijeme kuhanja. Veća površina omogućava većem broju namirnica da dodiruju dno tave, pa se one brže skuhaju.

Trebate inspiraciju? Brzi obroci poput stir fry piletine s rižom i tjestenine s rajčicama i parmezanom, idealna su za pripremu u plitkoj tavi.

Priprema u woku je posebno brza i pogodna za ovakve obroke.

Narežite povrće na tanke komade, ubacite ih u široku tavu zajedno s malo maslinova ulja i začina i već za 10 minuta uživajte u ukusnom obroku.

Prednosti mikrovalne pećnice

Mikrovalna pećnica može puno više od pečenja kokica i podgrijavanja hrane: u njoj možete pripremiti cjelovite, zdrave obroke.

Za početak, kuhanje na pari u mikrovalnoj, puno je brže od pečenja u tavici, a bez dodatka ulja ili maslaca postaje i puno zdravije.

Mikrovalna pećnica je odličan alat za multitasking.

Umjesto da stojite nad šparetom i čekate rižu da se skuha, možete je staviti kuhati i nastaviti s pripremom ostatka obroka.

Isto tako u njoj možete ispeći krumpir za samo pet minuta za razliku od sat vremena pečenja u pećnici, kaže Stephanie Eckelkamp, urednica portala Prevention. Ona predlaže da na brzinu skuhate krumpir.

“Samo ga operite, probodite vilicom nekoliko puta i kuhajte pet do šest minuta u mikrovalnoj“, kaže Ecklekamp.

“Kada sam u stisci s vremenom, posegnem za zamrznutom, unaprijed skuhanom rižom i skuham je u mikrovalnoj kao bazu za stir fry. Osim toga, obožavam kolače iz šalice koji su savršen desert za jednu osobu što sprečava prejedanje, a potrebno vam je svega nekoliko sastojaka.

Što tanje to brže

Bilo da je riječ o mesu ili povrću, kada je riječ o kuhanju, što su komadi tanji to će brže biti gotovi.

Možete kupiti i unaprijed narezano povrće što će vam uštedjeti vrijeme pripreme.

Ako imate multipraktik, ubacite u njega povrće i začine i za par sekundi sve će biti spremno.

Gnječilica za češnjak i ribež za luk također mogu poslužiti za usitnjavanje.

Pametno iskoristite vrijeme čekanja

Zapamtite da je najbolje vrijeme za pripremu namirnica dok se pećnica zagrijava, pa to iskoristite.

Organizirajte se kako bi ubrzali proces tako što ćete uzeti sav potreban alat za kuhanje i sve namirnice.

Do trenutka kada se pećnica zagrije i vaš će obrok biti spreman za pečenje.

Imate viška vremena?

Možete oprati posuđe koje ste iskoristili za pripremu pa će vam ostati manje toga za kasnije.

Ponekad sporo znači brzo

Ako ne posjedujete slow cooker, razmislite o tome da uložite u njega – on je jedan od rijetkih kuhinjskih aparata u kojem možete skuhati večeru dok ste na poslu.

Pripremite obrok ujutro, stavite sve sastojke u lonac i uključite ga prije posla; večera će biti spremna čim kročite u stan.

Uz kratko vrijeme pripreme, ovo je najbrži način kuhanja – i najukusniji – kada znate da vas navečer čekaju obaveze.

Od pulled pork sendviča za večeru do zobene kaše za doručak koju možete kuhati preko noći, ovaj lonac zaista nema granica.

Još bolje: Čišćenje zahtijeva minimalan trud. Trebate oprati samo jedan lonac.

Kuhajte veće količine

Kada idući put pripremate omiljeni obrok, napravite veću količinu i spremite po porcijama za kasnije. Na taj ćete način uštedjeti mnogo vremena kroz tjedan.

Ako želite krenuti malim koracima, skuhajte tvrdo kuhana jaja koja dugo ostaju svježa, kaže Molly Hurford, trenerica razine 3 pri USA Cycling-u i autorica knjige Fuel Your Ride.

“Ja obožavam doručak u svako vrijeme. Obožavam mješavinu cjelovitih žitarica: u velikoj keramičkoj posudi ili u više manjih, pomiješam žitarice sa chia sjemenkama, malo javorovog sirupa, cimeta, narezanim jabukama i orasima“, kaže Hurford.

Kada pripremate veliku količinu hrane pobrinite se da ih možete čuvati u plastičnim posudicama u hladnjaku ili zamrzivaču.

Na ovaj način nećete samo imati isplanirane obroke, već ćete imati manje posuđa za pranje.

Hrana koja može najduže izdržati je ona koja sadrži grah, zob, med, ocat, rižu ili jake začine.

Grilanje? Izaberite električni roštilj ili grill tavu

Grilanje može djelovati zahtjevno, ali postoji bolji način za postizanje dimljenog okusa bez puno muke; imate čak dvije opcije.

Prva je grill tava koju stavite na pećnicu. Ostavlja prepoznatljive tragove baš kao i miris roštilja, ali je brži i jednostavniji način, te je odlična za brzu pripremu hrane.

Druga opcija je električni roštilj. Ova korisna stvarčica odlična je za brzi roštilj, pogotovo ako pečete samo za sebe.

Eckelkamp svoju tavu koristi za pripremu mariniranih pilećih prsa.

”Nakon grilanja, narežem je na kriške i stavim na salatu ili u tortilje zajedno sa povrćem i guacamole umakom. Ako je zagrijete dovoljno jako i dobro namastite, dobit ćete lijepe tragove roštilja i suptilan pougljenjeni okus.

Poboljšajte svoj toster

Riješite se starog tostera i zamijenite ga za nešto bolje: električnu pećnicu. Treba joj kraće vrijeme da se zagrije i u njoj možete pripremiti mnogo više hrane nego u tosteru – možete unutra ugurati čak i cijelo pile!

Eckelkamp predlaže da ju iskoristite za brzu pripremu povrća.

”Samo narežite povrće poput brokule ili slatkog krumpira, poprskajte uljem, začinite i pecite.“

”Brže je od pećnice i ne zagrijava cijelu kuhinju. Eksperimentirala sam i sa toastom s krumpirom, što je hranjivije i ima manje ugljikohidrata od običnog toasta.“

Volite svoje ostatke

Ostaci hrane ne moraju biti dosadni; Hurford predlaže da ih podignete pomoću začina.

Ona i njezin suprug  vole za večeru jesti mljevenu govedinu, krumpir i špinat – a uz dodatak novih sastojaka ostatak pojedu iduće večeri.

”Prvu večer se u tavi nalazi samo govedina i špinat, uz krumpir pečen u pećnici. Drugu večer napravimo curry od ostataka tako što ulijemo kokosovo mlijeko, curry u prahu, luk i povrće, poput cvjetače kuhane na pari. Ili ostatku večere dodamo kumin i crvenu papriku i uživamo u meksičkoj večeri uz kukuruzne tortilje ili guacamole.“

Komentari

▲ Povratak na vrh