7 načina na koje uništavate kajganu – i kako napraviti pjenasto savršenstvo

Ovo jednostavno jelo traži od vas više vještine nego što ste mislili.

Baš poput tjestenine i kruha s putrom i pekmezom, kajgana je jedno od onih nevjerojatno jednostavnih jela koje gotovo svatko može pripremiti. Osim što… baš i nije tako. Gotovo svi to rade pogrešno – a amaterske greške rezultiraju ispodprosječnom kajganom.

Ne vjerujete nam? Donosimo vam pregled sedam uobičajenih pogrešaka koje vaš doručak pretvaraju u gumenastu masu – i kako postići pjenasto savršenstvo.

1. Ulijevate dodatnu tekućinu

Ulijevanje mlijeka, vrhnja, ili vode dok mutite jaja neće ih učiniti pjenastima – naprotiv, učinit će ih žilavima.

Osim toga, svaka tekućina se odvaja od jaja čim smjesa dođe u dodir s toplinom, zbog čega će doći do curenja žućkaste tekućine iz gumenastih grudica.

2. Mutite jaja vilicom nekoliko minuta

Za pjenastija jaja potrebna vam je pjenjača. Ali to ne znači da je dovoljno samo brzo mutiti bjelanjke sa žumanjcima.

Što dulje mutite jaja, to će više zraka ući u njih. A što više zraka uđe, to će tekstura biti laganija. Koristite pravu pjenjaču i žustro ih mutite barem 30 sekundi.

3. Solite jaja prije pečenja

Znate onaj prstohvat soli koji ubacite dok mutite jaja? Sol zapravo izvlači vlagu iz jaja zbog čega dolazite do istog rezultata kao da ste ulili malo mlijeka.

Preskočite začinjavanje na početku i dodajte sol tek kada su jaja već skoro pečena.

4. Ubacujete sirovo povrće

Povrće kajgani dodaje hranjive tvari, ali je isto tako puno vode koja će iscuriti u jaja dok se sve zajedno peče.

Pametnija i ukusnija strategija je da koristite unaprijed pripremljeno povrće. Sotirajte ga na vatri i iscijedite višak tekućine prije nego ulijete jaja. Isto tako možete iskoristiti povrće koje vam je ostalo od sinoćnje večere.

5. Koristite ogromnu tavu

Nema potrebe za vađenjem ogromne tave ako ćete peći jaja za dvoje. Za početak, treba joj duže da se zagrije i trebat će vam više ulja kako bi prekrili dno.

Osim toga, zbog velike površine će se jaja raširiti po tavi u tankom sloju, zbog čega će lakše zagorjeti. Poštedite se muke i uzmite manju tavu.

6. Pečete ih na prejakoj vatri

Ako ih pečete na jakoj vatri kako bi prije bila gotova, poremetit ćete strukturu proteina u jajima. Zbog toga će se zgrudati i ispasti žilava i suha.

Osim toga, visoka temperatura povećava vjerojatnost da će se jaja prepeći ili čak zalijepiti za tavu.

Umjesto toga, odlučite se za nisku temperaturu i sporije pečenje – oko 5 do 7 minuta umjesto 45 sekundi. Nagrada za strpljenje će vam biti mekana, kremasta tekstura koja nema veze s vašom uobičajenom kajganom.

7. Mičete ih s vatre kada vam izgledaju pečeno

Sjetite se samo odreska ili komada ribe, unutarnja toplina će nastaviti peći jaja i nakon što ih maknete s vatre. To znači, ako ih maknete s vatre kada izgledaju pečena, vrlo vjerojatno će postati suha i prepečena do trenutka kada sjednete za stol.

Prebacite jaja iz tave na tanjur kada izgledaju kao da bi se trebala peći još jednu minutu, tako će biti savršeno pečena kada ih stavite na stol.

Komentari

Fitness centri
▲ Povratak na vrh