5 jednostavnih načina kako izbjeći zamke supermarketa

Otkriveno je da supermarketi daju popuste na gluposti, umjesto na zdravu hranu. Izbjegnite njihove zamke.

Vaša košarica je puna neodoljivog junk fooda i prije nego stignete do odjela voća i povrća? Evo razloga. Potrošački savjetnik Which? proučio je supermarkete i otkrio da je više od 50 posto nezdrave hrane na akciji, za razliku od samo 30 posto voća i povrća. Više od polovice svih akcija odnosi se na procesirane namirnice.

Očito je riječ o trendu, ali dovoljno ste pametni da izbjegnete njihove zamke. Mi vam donosimo pet načina uz koje će vam to poći za rukom. Uočite zamke visokokaloričnih proizvoda kako bi kupovali i jeli pametnije.

Ako vam u supermarketu kruli u želucu, donosimo nekoliko načina kako da se suočite za zlobnim trikovima koji se koriste na potrošačima i dođete kući sa zdravim namirnicama.

Sagnite se i pokrijte po glavi

Brendovi često svoje proizvode stavljaju na police koje su u vidnom polju, između prsa i trbuha i lako ih je uzeti – te police su pune dobrobiti za proizvođače, a vama ne pružaju ništa kvalitetno. Sagnite se i pogledajte što se nudi na najdonjoj polici, gdje se obično nalaze zdraviji proizvodi.

Namjenski krenite po hranjive stvari

Došli ste samo po litru mlijeka? Trgovine povećavaju udaljenost od ulaznih vrata do mliječnih proizvoda kako biste morali proći pored što više artikala. Izbjegnite to tako što ćete namjenski krenuti ravno prema stražnjem dijelu trgovine kako bi izbjegli zamke na putu do mliječne staze.

Blokirajte periferni vid

Većina zdravih namirnica, poput povrća, ribe i mesa nalaze se u stražnjim dijelovima trgovine. Držite se zadane staze i ne dajte da vas zavedu razne akcije koje viču sa polica pored kojih morate proći, pokušavajući vas navesti da uzmete dostupnije i manje zdrave obroke.

Krećite se

Istraživanje pokazuje da 80 posto vremena u kupovini provedemo proučavajući police koje nas zapravo ne zanimaju. Na taj način lako nasjedamo na marketinške trikove. Napravite plan napada i u šoping krenite s popisom, kada uzmete sve što ste planirali, izađite van. Svaka misija bi trebala trajati 10-15 minuta.

Opće znanje

Grickalice, novine i cvijeće obično se nalaze kod izlaza velikih trgovina kako biste imali dojam da se nalazite na prijateljskom mjestu. Ako padnete na taj trik, prije nego se snađete, u košarici će vam se nalaziti obiteljsko pakiranje zamrznutih pizza. Vodite se glavom, a ne trbuhom i prvo kupite teške ali zdrave namirnice koje će vam pomoći da smanjite potrebu za impulzivnom kupnjom.

Komentari

▲ Povratak na vrh