31 namirnica koju redovito jedete, a sadrži – piljevinu

Izgleda da je ovaj uznemirujući sastojak - svugdje.

Ako koristite naribani sir – jedete piljevinu! Užas! Barem su tako izvjestili brojni mediji. Cijela priča je potaknula FDA na istragu koja je otkrila da određene marke parmezana sadrže do 8,8 posto celuloze – drveta – čak i kada se reklamiraju kao 100 postotni sir. Upravo tako: drvo se nalazi u vašem siru. Skandalozno, zar ne?

Pa, i ne baš. Ne samo da je celuloza bezopasan, odobren od FDA, prehrambeni aditiv od 1973. godine, nego je i sastojak biljne hrane koju svakodnevno jedemo.

“To je kamen temeljac u zidnim stanicama biljaka“, kaže dr. Sharon Palmer, autorica knjige The Plant Powered Diet. “Dolazi iz raznih izvora, a drvo je samo jedan od njih.“

Potpuno je sigurna za zdravlje: “Ne znam za niti jedno istraživanje koje je otkrilo moguće opasnosti zbog celuloze u hrani“, kaže Palmer.

Bez obzira na to otkud dolazi, tijelo reagira na celulozu na jednak način: ne probavljajući ju. Celuloza je vlakno, pa ga po definiciji tijelo ne može razgraditi, objašnjava Palmer.

Umjesto toga odmah ga izbaci. Zbog ovoga čak može biti dobar za zdravlje: mnoge unaprijed pripremljene namirnice poput žitnih pločica i žitnih pahuljica koriste celulozu kako bi povećali udio vlakana, a to vam pruža dugotrajan osjećaj sitosti i sprečava napadaje gladi.

Trebate li stoga biti ljuti što su gotovo 10 posto “100 postotnog“ parmezana biljna vlakna? Naravno! Ali trebate li smatrati celulozu nezdravim aditivom? Definitivno ne.

Osim toga, bilo bi gotovo nemoguće u potpunosti je izbjeći. Posegnuli smo u bazu podataka u kojoj se nalazi više od 80.000 namirnica – i otkrili tisuće namirnica koje sadrže celulozu. Donosimo vam primjere gdje se sve pojavljuje.

Umak od rajčice

Dresing za salute

Sladoled na štapiću

Punozrnati kruh

Žitne pločice

Kupovni keksi

Peciva

Zamrznuti sendviči

Zamrznuta dijetalna predjela

Žitne pahuljice

Vegetarijanski burgeri

Kupovni prah za biskvit

Worcestershire sauce

Ljuti umak

Zamrznuta nadjevena tjestenina (primjerice, ravioli)

Gotovi voćni kupovi

Kukuruzne tortilje

Pšenične tortilje

Zamjena za meso na bazi soje

Zamrznuta pizza

Kiselo vrhnje

Kupovni preljevi za deserte

Sirni namazi i umaci

Juha iz vrećice

Kupovni muffini

Zamrznuta panirana riba

Zamrznuto prhko tijesto

Sorbet

Vrhnje za kavu

Zaključak: Ne brinite zbog malo celuloze.

Ako ste odlučni pronaći namirnice koje je sadrži i izbjegavati ih (nitko ne želi biti prevaren kada kupi skupi parmezan!), portal Food score bit će vam od velike pomoći.

Zapamtite, uvijek možete sami naribati sir – malo truda nikoga nije ubilo.

Komentari

▲ Povratak na vrh