Zašto vaš zločesti šef ipak nije tako loš?

Postoji iznenađujuća korist od rada za šefa iz pakla

Novo istraživanje Sveučilišta Michigan otkrilo je da su loši šefovi bolji za vaše zdravlje od ostalih. Nadređeni su tijekom istraživanja davali ispitanicima svoje mišljenje nakon obavljenog posla. Neki „zaposlenici“ su uvijek dobili negativnu reakciju od svojih šefova, dok su ostali dobivali i dobre i loše komentare – na primjer ako vam šef osporava nešto što je još prošloga tjedna odobrio.

Sudionici koji su dobivali i pohvale i pokude imali su 5 puta veći broj otkucaja srca – što je fizički pokazatelj stresa – od onih koji su dobivali samo nepravedne povratne informacije. Zaposlenici čiji je poslodavac imao promjenjive reakcije, bili su pod većim stresom, nezadovoljni svojim poslom i emocionalno iscrpljeni, za razliku od onih koji su radili za budalu.

„Ljudi žele znati što da očekuju“, kaže autor istraživanja dr. Fadel Matta. „Stresno je kada ne znate kako ćete biti tretirani iz interakcije u interakciju.” Ipak, nitko ne želi raditi za budalu. Bez obzira na to je li vaš šef konstantno zao ili je to samo povremeno, morate otkriti kako se nositi s njim.

Jedan podli trik: Ne govorite mu ništa. Ignorirajte šefa i vjerojatno ćete se osjećati bolje, predlaže istraživanje Sveučilišta u Ohiu.

Istraživači su upitali zaposlenike koliko neprijateljstvo doživljavaju od svojih šefova. Otkrili su da zaposlenici koji imaju jednako neprijateljski stav prema šefu – poput ignoriranja, manje uloženog truda u obavljanje zadataka ili stava da uopće nisu znali što šef traži od njih – bili su boljeg mentalnog zdravlja, zadovoljniji s poslom i vjerniji poslodavcu.

Najbolje od svega, vaš šef vas možda stvarno pusti na miru.

„Šefovi zlostavljači svoju negativnost projiciraju na slabije i ranjivije zaposlenike“, kaže autor istraživanja dr. Bennet Tepper. „No, zaposlenici koji stanu u svoju obranu, prestaju biti privlačna meta šefova zlostavljača“.

Ipak, nemojte stalno koristiti pasivno-agresivnu taktiku. Tepperova istraživanja nisu proučavala dugoročne utjecaje ovakvog ponašanja – primjerice, kako to može utjecati na sigurnost vašeg posla.

Ukoliko vaš šef ne reagira na igru živaca i pretvori se u pravog zlostavljača, razmislite o uljepšavanju svog profila na Linkedinu.

„Bazirano na godinama proučavanja zlobnih šefova, vjerujem da zaposlenik koji ima šefa zlostavljača, treba potražiti novi posao“, kaže Tepper. „Moj savjet je: izvucite se iz te situacije ako je moguće.”

Preporučujemo

Komentari

▲ Povratak na vrh