Razgovor za posao – odgovarajte, ali tajna je u hrabrim pitanjima!

Svi se pripremamo za razgovor za posao tako što pokušavamo imati pripremljen odgovor na svako moguće i nemoguće pitanje poslodavca. No, dojam o sebi možete ostaviti i postavljanjem pitanja poslodavcu

Ovisno o tome za kakvo mjesto se natječete – odgovorna pozicija, šljaker, vođa ili timski igrač – osobnim pitanjima možete usmjeriti poslodavca na zaključak da ste upravo vi njegov prvi izbor. Evo i više od nekoliko hrabrih pitanja koja vi možete postaviti njima: 

ZA OZBILJNE KANDIDATE – Što mogu očekivati da ću naučiti od vas?

Dobar potez. Pokazujete zanimanje za učenje i spremnost na izazove – što su tražene kvalitete. Tako će poslodavac imati priliku reći nešto o sebi – a oni to stvarno vole.

ZA ONE KOJI PREUZIMAJU INICIJATIVU – Što vam je najveći izazov i kako to možemo riješiti?

S  „mi“ aludirate da ste već dio tima. Tako pokazujete da vam je do rješavanja problema; isto tako, budućem poslodavcu dajete do znanja da ste spremni primiti njegovu ponudu.

ZA ONE KOJI SE ŽELE PRIMITI POSLA – U redu, ali postoji veći izazov od tog, zar ne?

Ravno u glavu! Direktni ste, niste tip koji će eskivirati zadatke, a upravo takve poslodavci najviše vole.

ZA ŽELJNE NOVIH ZNANJA – Na kojim područjima osobnog razvoja radite?

Pitanje s “jajima”, preporučljivo ako “važete” između dvije ili više opcija. Odgovor će vam otkriti što poslodavac misli o edukaciji i razvoju.

ZA PRZICE – Zašto ste nedavno otpustili ljude?

Ako mu oči zaiskre i počne trljati dlanove poput Mr. Burnsa iz Simpsona, zabrinite se. Na temelju odgovora doznat ćete je li odluka bila realna i je li poslodavac brz na okidaču.

DIREKT U GLAVU – Zbog čega noću ne možete zaspati?

To pitanje pokazuje da ste pronicljivi i da znate da strah potiče uspjeh. Ako se vaš budući poslodavac boji da ne završi u Remetincu, to vam vjerojatno neće reći, ali to ćete moći iščitati iz cjelokupnog nastupa. Treba li vam takav poslodavac?

ZA ČISTE RAČUNE – Sad kad smo razgovarali, imate li razlog da me ne zaposlite?

Ovim se pitanjem izlažete, ali iskren poslodavac dat će vam iskren odgovor. I razmislite o odgovoru, nemojte skočiti kao opareni.

Komentari

▲ Povratak na vrh