Kako lakše žonglirati velikim projektima?

Velika je vjerojatnost da vam ovaj kontrolor leta koji nadgleda zračni promet od 70 000 letova dnevno ima što za reći u vezi organizacije posla, prioriteta i borbe sa stresom...

Na mjestu predsjednika National Air Traffic Controllers Association, Paul Rinaldi nadgleda smjer više od 70.000 letova na dan. U njegovu bi poslu propust bio nevjerojatno loša stvar. Ovo su njegova pravila za žongliranje golemim (mogli bismo reći jumbo) projektima koja će vam pomoći da se ne srušite na poslu.

  • Prije polijetanja sastavite popis

Kontrolori leta šihte započinju konzultiranjem sa službenicima zaduženim za prikupljanje podataka o stvarima koje uzrokuju kašnjenja te vremenskim (ne)prilikama. Prije početka velikog projekta prikupite informacije od kolega, menadžera, čak i konkurencije. To vam može pomoći da lakše donosite odluke jednom kad projekt krene.

  • Stvorite zračni prostor

To je neizbježno: u jednom trenutku, dva će zrakoplova pokušati sletjeti u isto vrijeme. Da bi sastavili ispravnu sekvencu slijetanja, kontrolori procjenjuju faktore kao što su težina i brzina svakog zrakoplova. Ako bi vam dva roka mogla doći u koliziju, jedan od njih stavite na čekanje – što prije, to bolje.

  • Izbjegnite naoblaku

Stres vas usporava i nagoni na pogreške, upozorava Rinaldi. Stoga kontrolori leta rade pauze od 20-30 minuta svakih nekoliko sati. Prepustite nekome kontrolu dok punite baterije. To je timski rad.

Komentari

▲ Povratak na vrh