Hoćete li ikada biti šef?

Korporacijska ljestvica zna biti nemilosrdna. Provjerite imate li sve što vam treba za uspon

Odgovorite na ova pitanja s jasnim DA ili NE te ovisno o tom odgovoru pročitajte što vam je činiti. Kako se bližimo kraju teksta tako smo i sve bliže vrhu piramide. Krenimo:

  • Rekli ste završiti projekt do petka. Hoćete li uspjeti?

DA – POUZDANOST

Pribavite nove, odgovornije zadatke dokazujući da uspješno rješavate već zadane. Bez obzira na vrstu zadatka, obavite ga kvalitetno i na vrijeme.

NE – Napravite bolju listu prioriteta

Napravite popis svih svojih zaduženja i zabilježite po dva ključna segmenta za svako  zaduženje, a to su rok i sljedeća konkretna akcija (“Obvezno pošalji taj e-mail Borisu iz marketinga”). Nakon što obavite prvo zaduženje koje je na redu, popisu dodajte novo. Svakog petka napravite reviziju svog popisa, bilježeći svoje prioritete. Provjerite da niste zanemarili nešto važno.

  • Prepoznaje li vas šef u liftu?

DA – VIDLJIVOST

Poslodavci vole zapošljavati suradnike koje već poznaju, pokazalo je istraživanje Sveučilišta Northwestern. Kada se otvori novo radno mjesto, želite biti prva osoba koje će se šef sjetiti.

NE – Počnite neobvezatnim čavrljanjem

Kada sretnete nekog nadređenog u dizalu ili kantini, započnite razgovor o nekomu njegovu ili njezinu projektu ili prezentaciji. Ili s pomoću društvenih medija (Facebook, LinkedIn i sl.) doznajte dijelite li sa šefom kakav zajednički interes pa na temelju toga zapodjenite razgovor: “Navijate za Slaven Belupo? Uništavaju u Kupu ove sezone.”

  • Možete li objasniti kako vaše slabosti utječu na vaš posao?

DA – SAMOSVJESNOST

Ne možete se poboljšati ako niste svjesni svojih nedostataka. Napredovanje podrazumijeva okruživanje ljudima čije će kvalitete “pokriti” vaše mane.

NE – Procijenite svoju učinkovitost

Zamolite svog šefa (ili kolegu kojem vjerujete) da izdvoji vaše najveće kvalitete i mane te da vam savjetuje kako da se poboljšate. Postavite im isto pitanje nakon šest mjeseci kako biste vidjeli jeste li napredovali.

  • Planirate li sve korake prije početka novog projekta?

DA – VIZIJA

Strateško promišljanje o vremenu i energiji potrebnoj za ispunjavanje nekog projekta pomoći će vam da se u budućnosti nosite s mnogo većim izazovima, poput većeg broja zaposlenika i većeg proračuna.

NE – Postavite si razumne ciljeve

Pitajte šefa koji su glavni ciljevi vašeg odjela pa u skladu s tim izdvojite tri do pet smjernica važnih za vaš dio posla. Ako trošite vrijeme na nepotrebne zadatke, stavite ih na crnu listu stvari koje ne smijete raditi da ostanete usredotočeni na bitno.

  • Nadahnjujete li ljude s kojima radite?

DA – OSOBINE VOĐE

Morate dokazati da posjedujete vještine organiziranja i podjele poslova koje vaše suradnike čine maksimalno motiviranima i produktivnima. Vi ste na vrhu, zbog čega ćete podnijeti krivnju ako podbace ili pokupiti vrhnje ako uspiju.

NE – Vođa u “slobodno vrijeme”

Kako biste stekli iskustvo u vodstvu, u slobodno vrijeme pokušajte voditi malonogometnu ekipu. Tako ćete izoštriti svoje komunikacijske vještine i empatiju, što će vam uvelike pomoći u vođenju ureda jednog dana.

  • Čestitamo!

Ako ste stigli dovde, spremni ste preuzeti odgovornost. Nemojte se opustiti: svi čekaju da vide vaše rezultate. Postavite jasne ciljeve svojim suradnicima, odredite što je točno čija zadaća i što trebaju kako bi uspjeli u tome.

Komentari

▲ Povratak na vrh