7 gubitničkih navika uspješnih ljudi

Kako se nositi s neuspjehom i kako ga na kraju okrenuti u svoju korist. Ma koliko vam to zvučalo kao kliše, neuspjeh i poraz su prilika da učite i budete bolji i uspješniji

Ako postoji rečenica iz hollywoodskih filmova koja se može primijeniti na naše živote, onda je to jedna Slyeva rečenica iz Rockyja: “Nije stvar u tome koliko jako možeš udariti, nego koliko jak udarac možeš primiti i nastaviti se kretati naprijed.” Stallone je tako razbio predrasudu da uspjeh znači isključivo obarati protivnike u životnom ringu. Uspjeh je direktno povezan s načinom na koji se nosite s porazom – kako se krećete nakon što vas je život nokautirao. Razina uspjeha ovisi o razini poraza koja je prethodila. Kako se nositi s neminovnim porazima?

1 OSJETITE NEUSPJEH

Izbjegavajte raditi scene i izgledati ljutito, radije sjednite i u tišini prihvatite taj osjećaj. Kad priznate poraz i potražite ga u sebi, osjećaj će gubiti na snazi – ne morate ništa “napraviti” glede toga. Znati skriti razočaranje važna je vrlina pravog vođe.

2 PRIHVATITE GUBITAK

Neuspjeh i gubitak događaju se svakome tko pokušava, dobrodošli među ljudski rod. Ne tražite smisao i razloge, radije prihvatite da ste izgubili. Ne znači da vam ne treba biti stalo, ali znači da morate prihvatiti i negativan ishod.

3 SAGLEDAJTE STVAR

Pitajte se koliko je budućnost zapravo loša. Što će vam ovaj poraz značiti sljedeće godine ili kad ga se prisjetite nakon pet godina? Hoće li vam ga uklesati na nadgrobni kamen ili spomenuti u govoru na pogrebu? Gubili ste prije, gubit ćete i poslije ovoga.

4 PODRŽITE OSTALE

Jedan je od najvećih uzroka depresije prevelika usredotočenost na sebe, dok je najveći izvor zadovoljstva učiniti nešto za drugu osobu. Podržite ostale, možda osobu kojoj je taj dan bio gori nego vama ili čovjeka koji stoji do vas i prebacuje krivnju na sebe.

5 BUDITE SPREMNI

Sve je u spremnosti. Većina nas može barem zamisliti kako je otići na ispit potpuno spreman. Ako ozbiljno želite uspjeti, ne možete si priuštiti lošu pripremu i zabušavanje, bez obzira na to čime se bavili. Želite li rezultate, bolje vam je da se dobro spremite.

6 PROUČITE VLASTITU IZVEDBU

Što ste sve napravili dobro? Razočaranje bi vas moglo spriječiti da vidite sve dobre stvari koje ste u procesu napravili, stoga ih pobrojite. Upitajte se što biste promijenili da dobijete još jednu priliku. Koncentracija na rješenje gradi samopouzdanje i potiče na učenje.

7 BACITE SE NA POSAO

Pronađite način da se bolje pripremite i jednu akciju koju ćete sljedeći put izvesti drukčije. Zapišite to na papir, ispričajte prijatelju. Velika je razlika između toga da pomislite kako biste mogli istrčati maraton i da kažete prijatelju kako ćete istrčati maraton.

Komentari

▲ Povratak na vrh