Zbog čega je zvuk noktiju po školskoj ploči tako iritantan?

U ovu vrstu zvukova možemo slobodno ubrojiti i struganje stiropora po staklu ili škripanje oštricom noža po boci što je ljudskom mozgu dokazano najgori zvuk koji može čuti. Što nas to već pri pomisli da bi ih mogli čuti tjera da se stresemo i naježimo?

Za to su krivi ljudski praiskonski instinkti: visoki su zvukovi slični plaču djece ili kriku predatora – zvukovima koji kod čovjeka mogu biti okidač reakcije “bori se ili bježi”.

Kad su britanski znanstvenici puštali različite neugodne zvukove, magnetna je rezonancija pokazala da je povlačenje noktiju po školskoj ploči “uključilo” amigdalu ispitanika. Ona kontrolira centar koji upravlja automatskim odgovorom ljudskog tijela na stres, ugrozu, predstojeću opasnu situaciju i tjera ga na brzu reakciju.

Usto, takvom je zvuku frekvencija između 2000 i 4000 Hz, a na taj je raspon ljudsko uho najosjetljivije. Unutar tog je raspona i ljudski govor. To je korisno kad naćulite uši da biste mogli čuti tih razgovor tijekom večere uz svjetlost svijeća, ali manje poželjno kad vaša djevojka vilicom zagrebe po tanjuru.

Komentari

▲ Povratak na vrh