Zabrinutost radi sifilisa

Testirajte se svejedno ako ste bili uključeni u bilo koji oblik seksualnog odnosa bez zaštite; a zatim se prestanite kockati. I znajte da pozitivan rezultat na testu nije razlog za paniku.

Čujem da se sifilis opet prilično često pojavljuje. Trebam li se zabrinuti?

Samo ako ste seksualno aktivan muškarac. Khm, da… trebate. Od 2000. broj se slučajeva te potencijalno smrtonosne bakterijske infekcije više nego udvostručio, a u 91 posto slučajeva obolijevali su muškarci, pokazuju izvještaji američkih Centers for Disease Control and Prevention (CDC). Budući da istraživanja pokazuju pad učestalosti uporabe kondoma, to bi mogao biti jedan od razloga porasta broja slučajeva sifilisa.

Taj je porast mnoge liječnike uhvatio dijagnostički spuštenih hlača: kako se malen broj liječnika ikada susreo s tom bolešću, često pogrešno dijagnosticiraju rane znakove upozorenja – ranice u muškim ustima, na genitalijama ili anusu – kao herpes ili posjekotine patentnim zatvaračem, osobito zato što ranice traju samo tri do šest tjedana, kaže autorica izvještaja dr. med. Monica Patton. “Sifilis nazivaju i velikim imitatorom jer može sličiti na bilo što.”

S vremenom ti simptomi koji sliče na nešto nestaju, ali bakterije se i dalje množe u vašem krvotoku i mogu izazvat sljepoću, demenciju, paralizu, pa čak i smrt desetljećima nakon što ste se zarazili. Zato obratite pozornost na sljedeće simptome: bezbolne ranice manje od akni, koje se mogu pojaviti i do 90 dana nakon seksualnog odnosa, nakon kojih slijedi crveni osip na dlanovima i donjem dijelu stopala, zajedno s vrućicom, umorom i bolovima u mišićima.

Ako vam se pojavi koji od spominjanih simptoma, zamolite liječnika da vas testira na sifilis. Nemate nikakve simptome? Testirajte se svejedno ako ste bili uključeni u bilo koji oblik seksualnog odnosa bez zaštite; a zatim se prestanite kockati. I znajte da pozitivan rezultat na testu nije razlog za paniku: već je i jedna tura penicilina najčešće dovoljna za izlječenje.

Komentari

Fitness centri
▲ Povratak na vrh