Voda s alojom ili obična?

Problem se krije u tome što aloja u vodi s alojom potječe od mljevenog ekstrakta biljke koji najčešće sadrži neke koncentracije aloina, sastojaka koji uzrokuju dijareju.

Ima li voda s alojom ikakve prednosti pred običnom vodom?

Ne, ako se ne želite osjećati… khm, usrano. OK, kao i obična voda, taj će vas napitak isprva hidratizirati. Neka istraživanja sugeriraju da povrh toga može pomoći i u snižavanju kolesterola i šećera u krvi kod ljudi koji boluju od dijabetesa. Problem se krije u tome što aloja u vodi s alojom potječe od mljevenog ekstrakta biljke koji najčešće sadrži neke koncentracije aloina, sastojaka koji uzrokuju dijareju.

Štoviše, koncentrirana doza mljevene biljke bila je popularan laksativ – sve do 2002. kada ju je američka FDA (Food and Drug Administration) zabranila zato što je manjkalo spoznaja od njenoj sigurnosti i efikasnosti. Dokazi da bi i sama voda s alojom mogla biti opasna pojavili su se prošle godine, kada je istraživanje koje je proveo američki NTP (National Toxicology Program) pokazalo da je ekstrakt lišća aloje otopljen u vodi možda uzrokovao rak probavnog sustava kod laboratorijskih štakora koji su ga pili.

“Dodatna su istraživanja potrebna kako bi se dokazalo da isti efekt uzrokuje i kod ljudi”, kaže dr. sc. Nigel Walker s NTP-a. Premda u mnogim napitcima možda i nema štetnih razina aloina, problem je u tome što na njihovim etiketama neće biti navedeno sadrže li te sastojke ili ne. Stoga, ako ih pijete, činite to na vlastiti rizik.

Komentari

▲ Povratak na vrh