Vaditi umnjake?

Vađenje umnjaka od zahvata koji vam može pomoći da izbjegnete nepotrebne bolove postaje nešto što ih praktično priziva. No ako vas počne boljeti, otiđite svom zubaru.

Imam 37 godina – i umnjake. Trebam li se zabrinuti zbog toga?

Ako vam poslije svih tih godina ne uzrokuju nikakve tegobe, držite usta zatvorena. Zubari obično preporučuju da se kao preventivna mjera tinejdžerima i mladim odraslim osobama izvade umnjaci zato što mogu početi pritiskati druge zube te izazvati bolove, kroničnu iritaciju, bolesti desni, čak i gubitak kostiju, objašnjava dr. Robert Glickman, predstojnik odsjeka za oralnu i maksilofacijalnu kirurgiju na stomatološkom koledžu NYU-a.

Dva razloga za obavljanje zahvata u mlađoj dobi jesu niži rizik ozljede i brži oporavak. Priča se mijenja ako vam je više od 25 godina. Kod odraslih je osoba povećan rizik infekcije ili oštećenja živca, upozorava MH savjetnik za dentalno zdravlje dr. Mark S. Wolff. I proces zacjeljivanja više nije tako jednostavan: dok se tinejdžeri oporave za dan-dva uz redovitu opskrbu milkshakeovima, odraslima je potrebno tjedan i više da se osjećaju bolje.

Drugim riječima, kako vrijeme prolazi, vađenje umnjaka od zahvata koji vam može pomoći da izbjegnete nepotrebne bolove postaje nešto što ih praktično priziva. No ako vas počne boljeti, otiđite svom zubaru, koji će vas poslati na ortopan, što je brz i lak način da se otkrije je li nužno ići pod nož.

Preporučujemo

Komentari

Fitness centri
▲ Povratak na vrh