Trajanje organskog mlijeka u hladnjaku

Organsko mlijeko traje dulje zato što je zapravo više prerađeno – a u ovom je slučaju to dobro. Pozadina je ova: punionica je organskog mlijeka manje, zato svaka litra mora prijeći dulji put s farme do punionice i zatim do polica trgovina.

Zašto otvoreno organsko mlijeko u hladnjaku traje dulje nego obično?

Jeste li spremni za nešto ludo? Organsko mlijeko traje dulje zato što je zapravo više prerađeno – a u ovom je slučaju to dobro. Pozadina je ova: punionica je organskog mlijeka manje, zato svaka litra mora prijeći dulji put s farme do punionice i zatim do polica trgovina. Kako bi eliminirali bakterije koje bi se mogle razmnožiti tijekom duljeg puta, mlijeko se ultrapasterizira: grije se na 138 °C, više od 38 °C veću temperaturu nego tijekom normalne pasterizacije, kaže Dean Sommer, tehnolog za sir i namirnice pri centru za istraživanje mliječnih proizvoda Sveučilišta Wisconsin. Kao rezultat toga, otvoreno organsko mlijeko potrajat će u hladnjaku otprilike dvostruko dulje nego standardno. Je li dodatna trajnost vrijedna više cijene? Ako ste samac i treba vam cijela vječnost da popijete pakiranje, možda. Ono što je možda još vrijedno razlike u cijeni jest razlika u nutritivnoj vrijednosti: nedavno istraživanje Sveučilišta Washington pokazalo je da organsko mlijeko sadrži 62 posto više omega-3 masnih kiselina koje se bore protiv upala nego standardno mlijeko. Osim toga, organsko ultrapasterizirano mlijeko ima i različit okus – katkad opisan i kao blago sličan karamelu te sladak – a nekim je ljudima neodoljiv.

Komentari

Fitness centri
▲ Povratak na vrh