Kakve su to trake u boji na sportašima?

Uvijek se pitam čemu služe. Možda bih ih nosio na haklu s dečkima, ako mogu pomoći da su mi noge čvršće i otpornije na ozljede...

To su kinezio trake i puno su više od modnog dodatka: neki sportaši tvrde kako im pomažu da im izvedba bude bolja. Ipak, te su tvrdnje na razini anegdote, bez dokaza.

No ono što te trake doista mogu jest pospješiti oporavak mišića, kaže Michael Ercole, koji vodi ACE Physical Therapy & Sports Medicine Institute. Ispravno postavljene, te mrežolike trake odižu kožu s vezivnog i mišićnog tkiva. Taj slobodan prostor olakšava limfnom sustavu da izbaci višak tekućine i pritisak zbog upale. Rezultat? Brže zacjeljivanje, kaže Ercole.

Studija koju je objavio Journal of Musculoskeletal Pain navodi da su ljudi s plantarnim fasciitisom koji su upotrebljavali kinezio trake u kombinaciji s fizikalnom terapijom osjećali manje bolova nego kontrolna skupina, koja je dobivala samo terapiju.

Ali zapamtite: kinezio traka ne može pružiti stabilnost ozlijeđenim ligamentima kao tipična sportska traka, ističe Ercole. Neka vašu ozljedu procijeni liječnik ili fizioterapeut; ako je strogo mišićna, zatražite da vam pokaže kako se ispravno stavlja traka.

Komentari

▲ Povratak na vrh