Ispuštaju li kamini toksine?

Ah, ništa kao vatrica iz kamina toliko ne zagrijava srce i oštećuje pluća

Nedavno smo pisali o tome kako je za muškarce korisno “buljiti” u vatru jer se tako najlakše centriraju, sabiru misli nakon cijelog dana, opuštaju se, a i doslovno spuštaju visoki tlak. Ako u tu vatricu još možete buljiti s nekim, benefiti su očiti, no ipak ako imate kamin znajte da…

…svaka cjepanica koju ubacite u vatru isijava koktel kemikalija koji uključuje benzen, formaldehid, sitne čestice i policikličke aromatske ugljikovodike, upozorava Larry Brockman iz EPA-e (američke Agencije za zaštitu okoliša).

U idealnom slučaju svi bi ti toksini trebali izaći kroz dimnjak. No ako je on začepljen kreozotom, tvari nalik na katran, toksini se možda vraćaju u vaš dom. To vam može uzrokovati probleme s disanjem, a djeci i starijim osobama upalne procese u plućima. Kod srčanih bolesnika povećava rizik od srčanog udara. Zato je važno da vam dimnjak pregleda ovlaštena dimnjačarska služba.

SAVJET: Kamin ložite samo tvrdim drvom kao što su hrast i bukva, i to dobro posušenim: što je drvo vlažnije, to će se više dimiti.

Preporučujemo

Komentari

Fitness centri
▲ Povratak na vrh