Zašto ne možete prestati pjevušiti pjesmu koju ste jutros čuli na radiju

Znanost objašnjava zašto se "lijepimo" za neku pjesmu i kako se riješiti tog zaraznog zvuka u glavi.

Koliko vam se puta dogodilo da ujutro poslušate neku pjesmu ili vam tek tako padne na pamet i onda je ne možete prestati pjevati cijeli dan? Istraživanja koja su se bavila uzrokom tzv. neželjenih glazbenih slika (INMI ili earworms) otkrila su širok raspon okidača, uključujući i koliko puta ste čuli neku pjesmu, gdje i kada ste je prvi put čuli, te da se ona može spontano pojaviti u našoj glavi.

No, nova britanska studija kaže da postoji dublja formula koja tekstopiscima i skladateljima koristiti kako bi poboljšali uspjeh svoje pjesme. Istraživači su anketirali 3000 ljudi i njihovih “crvića u uhu” te im pronašli zajednički kod: to su pjesme živahnog tempa, lako pamtljive melodije, ponavljajućih nota i tempa koji se diže i spušta”, kaže vodeći istraživač Kelly Jakubowski sa Sveučilišta u Durhamu.

Ovdje je top 9 najslušanijih pjesama (koje otkrivaju, očito, da Lady Gaga radi prave stvari):

1. Bad Romance – Lady Gaga
2. Can’t Get You Out Of My Head – Kylie Minogue
3. Don’t Stop Believin’ – Journey
4. Somebody That I Used To Know – Gotye
5. Moves Like Jagger – Maroon 5
6. California Gurls – Katy Perry
7. Bohemian Rhapsody – Queen
8. Alejandro – Lady Gaga
9. Poker Face – Lady Gaga

Pitanje za milijun dolara: Kako se riješiti INMI-ja?

1. Nemojte se boriti. Ako ne možete prestati slušati TBF i “Smak svita” otpjevajte ili odslušajte cijelu pjesmu ponovno. To bi vam moglo pomoći da se riješite melodije iz uha, kažu istraživači.

2. Odvratite pažnju slušajući druge pjesme. U studiji su mnogi sudionici rekli da je njihov lijek za INMI pjesma God Save the Queen. No, kako se ipak radi o Britancima, vi bi mogli pokušati s “Hodaj zemlju po kojoj hodaš” od Miše Kovača.

Komentari

▲ Povratak na vrh