Zašto muškarci ‘ne znaju slušati’?

Sljedeći put kada vaša partnerica drekne: 'Zašto me ignoriraš?' možete uzvratiti savršeno utemeljenim znanstvenim odgovorom

Još u rujanskom izdanju časopisa Neuroimage davne 2005. godine stoji kako su psihijatri sa Sveučilišta u Shefildu proveli istraživanje i otkrili da muški i ženski glasovi aktiviraju različita područja ljudskog mozga, pišu autori knjige ‘Zašto muškarci zaspu nakon seksa’, Mark Leyner i Billy Goldberg.

Znanstvenici su pratili moždanu aktivnost 12 muškaraca dok su slušali muške odnosno ženske glasove. Otkrili su kako kod njih ženski glas podražuje područje obrade složenih zvukova, poput glazbe. S druge strane, muški glasovi podražavali su područje mozga odgovorno za mentalne predodžbe. To bi moglo značiti da je muškarcima ženski glas složeniji, da ga teže čuju i teže obrađuju. 

No, ima još… Jedno drugo istraživanje otkrilo je da muškarci i žene slušaju na različit način. Kod većine muškaraca kojima su čitani odlomci nekog romana, funkcionirala je samo lijeva polutka mozga, dok su kod žena aktivnije bila obje polutke.

Ova istraživanja, kao i niz nekih drugih, daju donekle opravdanja povremenim muškim propustima u slušanju njihovih partnerica.

Dakle ovo ide svim muškarcima, evo što morate odgovoriti sljedeći put kad vas draga optuži da je ne slušate: ‘Dušo, zaista se trudim slušati te. Ali moj mozak nije u stanju činiti što mu srce nalaže’.

A onda se u miru možete vratiti gledanju nogometa! ;-)

Komentari

▲ Povratak na vrh