Votka – vodič kroz mutne vode omiljene žestice

"Niskokalorična". "Bez glutena". "Filtrirana milijardu puta". Više vam ništa u vezi s votkom nije bistro? Ajde da vam razbistrimo pogled

1 TA JE VOTKA MOŽDA “VOTKA”
Ove je godine Ketel One na tržište lansirao Botanical, votku destiliranu s biljnim i voćnim esencijama. Proizvođač navodi kako je niskokalorična (73 kcal u 45 ml) te ne sadrži umjetne arome, stoga je privlačna zdravstveno osviještenim pilcima. To je i dalje cuga, kaže Rob McCaughey iz Wine&Spirit Education Trusta, ali tehnički nije tradicionalna votka, u kojoj ABV (alkohol po volumenu) mora biti 40 posto. U Ketelovoj je votki udio alkohola 30 posto. Pijte i uživajte u njoj ako želite, ali to nije prava votka.

2 SUPERFILTRIRANJE NIJE NIŠTA SUPER
Termini kao što su “destilirano deset puta” i “trostruko filtrirano” opisuju proces koji je potreban da se žitarica (ili krumpir ili kukuruz) pretvori u alkohol. “No prosječan konzument ne može okusiti koliko je puta votka bila destilirana”, tvrdi Juyoung Kang, glavna barmenica u lasvegaskim Dorseyu i Venetianu. Sve iznad tri destilacije može biti suvišno, dodaje Kristine Bocchino, voditeljica odjela s pićima u Lunetti u Santa Monici.

3 TEKSTURA I OKUS
Odličnu votku tretirajte kao što biste i sjajan viski: bez jeftinih dodataka krcatih kalorijama. “Pijete li je bez ičega, željet ćete nešto što ima barem malo esencije svog sirovog materijala”, kaže McCaughey. To znači da birate votke koje se baziraju na raži i krumpiru kao što su poljske Belvedere, Chopin i Debowa. Votke od krumpira imaju kremastiju teksturu, dok su one na bazi raži “pikantnije”.
Ne znate otkud biste počeli? Okupite ekipu za kušanje naslijepo. To je najbolji način da izbjegnete marketinške sugestije te nađete okus i teksturu koji vam se sviđaju, savjetuje McCaughey.

4 BEZ GLUTENA? BEZ VEZE
Iako bazni sastojci mogu biti ključ, nemojte baciti novac na bocu na kojoj se navodi čega nema u njoj. Čak i ako je žestica fermentirana sa pšenicom ili raži, proces destilacije uspješno uklanja sav gluten iz votke. Votka Tito’s, primjerice, napravljena je na bazi kukuruza te ponosno nosi bezglutenski stijeg. Ostali brandovi na bazi kukuruza, kao što je Deep Eddy, također su bez glutena, ali se ne reklamiraju eksplicitno kao takvi. Sve votke bez aromatiziranih dodataka ne sadrže gluten, zato razmislite dvaput o plaćanju više cijene za nešto čemu na etiketi piše “gluten-free”.

5 KAD MIJEŠATE, BIRAJTE SVJEŽIJE AROME
Kokteli s votkom na lošem su glasu. No moguće je napraviti respektabilnu mješavinu birajući jednostavne dodatke koji piću daju uravnoteženost, kao u kombinaciji na slici: u šejkeru s ledom pomiješajte 45 ml votke, 15 ml Camparija i 45 ml narančina soka. Procijedite u čašu s ledom. Dolijte club sodu pa ukrasite kriškom naranče i štapićem cimeta.

 

 

Komentari

▲ Povratak na vrh