Znate li koje su vaše najprljavije navike zbog kojih vas ona stalno proziva?

Ako ste krivi za neki od ovih propusta, doslovno pozivate bakterije u svoj život. I tjerate voljenu osobu iz vašeg života.

Nikad ne operete aparat za kavu

Taj vlažni, topli spremnik meka je za bakterije. Istraživanje NSF Internationala pokazalo je da se u devet posto aparata nalaze koliformne bakterije, a to su one fekalne bakterije među koje se ubraja i E. coli. Ima tu i plijesni i gljiva.

Budite pametni: Svakih mjesec-dva napunite spremnik za vodu bijelim octom, pričekajte 30 minuta i pokrenite stroj dok ne potroši sav ocat. Potom dodajte vodu u spremnik sve dok ne nestane mirisa.

Šaljete SMS-ove dok ste na zahodu

Kad pustite vodu za sobom, stvori se aerosol klica, kao što su norovirusi i E. coli, i oni mogu sletjeti na vaš mobitel, kaže dr. sc. Michael Schmidt, zamjenik pročelnika mikrobiologije na Medicinskom sveučilištu Južne Karoline. Poslije taj telefon prislanjate na lice. Bljak.

Budite pametni: Prije puštanja vode stavite uređaj u džep i svaki dan brišite ga krpom od mikrovlakana. Statički naboj na krpi može odbiti bakterije, kaže Schmidt.

Lijeno vam je čistiti leće

Spavanje s lećama, ponovna uporaba iste otopine – zbog nepravilne njege leća možete riskirati infekciju. Ne zaboravite očistiti i kutijicu: znanstvenici iz Turske otkrili su da ih je 94 posto kontaminirano barem jednim mikroorganizmom.

Budite pametni: Upotrebljavajte kutijice s glatkom unutarnjom površinom. Kako biste je očistili, napunite je otopinom za leće, trljajte 10 sekundi i iscijedite. Pobrišite je rupčićem i sušite na zraku okrenutu naopako. Mijenjajte je kad i četkicu za zube.

Ne rastavljate blender

Ako ne odšarafite dio kućišta s oštricama, niste ga očistili i možda vam se u napitak miksaju i mikrobi. Udruga za javno zdravlje NSF International otkrila je da su blenderi među najkontaminiranijim stvarima u kuhinji.

Budite pametni: Isključite iz struje, odšarafite bazu. Potom svaki dio operite i posušite prije ponovnog sastavljanja. Ili upotrebljavajte štapne miksere – njih se u pravilu lakše čisti.

Podižete noge na stolić

Klice s vaših cipela mogu prijeći na stolić u dnevnoj sobi, a iz njega u kavu. “Stol dirate, a na njega stavljate i hranu”, kaže Schmidt. Na 70 posto stolića u stanovima samaca jedno malo istraživanje pronašlo je fekalne bakterije.

Budite pametni: Stol upotrebljavajte ili za hranu ili za noge, nipošto za oboje. Brišite ga svakog tjedna netoksičnim sredstvom za čišćenje.

Komentari

▲ Povratak na vrh