Upoznajte roštilj svojih snova

Za roštilj želite obložen čelik, onaj koji je od hrđe zaštićen slojem na bazi kroma i nikla. Da biste to provjerili, s vanjske strane roštilja postavite magnetić za hladnjak.

Čuvajte se varljivo jednostavnog roštilja na plin. Palit će se teško – ili nikako. Njegovi plamenici, koji bi trebali biti precizni, namirnice će ispeći neravnomjerno ili potpuno spaliti. Nemojte nasjesti ni na sjajne izložbene primjerke jer je kvaliteta nekih od njih vrlo niska. No na kasnoljetnim rasprodajama može se naći kvalitetnih roštilja – pri kupnji obratite pozornost na ove ključne stvari. — GILLIAN FRANCELLA

Oklop

Nehrđajući čelik dolazi u brojnim tipovima i stupnjevima kvalitete. Za roštilj želite obložen čelik, onaj koji je od hrđe zaštićen slojem na bazi kroma i nikla. Da biste to provjerili, s vanjske strane roštilja postavite magnetić za hladnjak. Ako se drži za roštilj, nastavite tražiti, savjetuju Jordan i Jared Schmidt iz tvrtke Schmidt Brothers koja proizvodi prvorazredan pribor za jelo.

Rešetka

Steven Raichlen, autor kuharice The Barbecue! Bible, preporučuje šipke od lijevanog željeza debele 5 mm te međusobno razmaknute za otprilike prst. To je dobar omjer za održavanje kruženja vrućeg zraka te ostavljanje dojmljivih tragova zapečenosti na hrani. Povrh svega, pljeskavice se na šipke od lijevanog željeza neće zalijepiti.

BTU

To je kratica za britansku toplinsku jedinicu, koja pokazuje koliko je energije potrebno da zagrije ili ohladi 1 funtu (0,45 l) vode za 1 °F. Budući da previše vatre može stvoriti vruća mjesta na roštilju na kojima se hrana prejako ispeče, nemojte gledati ukupnu snagu vatre, nego BTU po plameniku. Svaki bi trebao pumpati 12.000 do 15.000 BTU.

Električni starter

U vezi s električnim starterom jedino je pouzdano to da neće upaliti, upozorava Adam Perry Lang, chef i autor knjige Serious Barbecue. Zato pazite da vaš ima i mogućnost ručnog paljenja – otvor ili sa strane roštilja ili ispod plamenika. Kad starter zataji, samo gurnite dugu šibicu ili upaljač i roštiljada je spašena.

Cijevi plamenika

Cijevi položene vodoravno duž dna roštilja u njegovoj unutrašnjosti sa strane imaju rupe kroz koje puštaju plin za plamen. Zaobiđite jeftine plamenike u obliku slova H, koje često korodiraju i brže pregore. Odaberite solidne cijevi plamenika s debelim čeličnim stijenkama.

Visina    

Police koje se mogu namjestiti po želji odlične su sve dok je moguće steak držati 15 cm iznad plamena. Braća Schmidt smatraju da je to najbolji položaj da meso uhvati indirektan izvor topline a ne isuši se. Prepečeno suho meso najgora je stvar koja vam se može dogoditi na roštiljadi – osim da vam vatra zahvati odjeću.

Komentari

▲ Povratak na vrh