U kojoj ste fazi vašega braka ili veze?

Svaki ljubavni odnos ima tri razine, preživite li prvu, na korak ste bliže skladnom i sretnom životu s partnericom

Bliski su odnosi u svojoj najdubljoj prirodi skloni promjenama te se osjećaji u njima mogu kretati od najuzvišenijeg ushita do dosade. Promjene se često događaju i prije nego što ih postanemo svjesni.

Kada su brakovi i veze u pitanju, prva godina je ona u kojoj zbog intenziteta emocija sve idealiziramo, dok se u drugom razdoblju parovi susreću s izazovom uspostavljanja ravnoteže između međusobnog otkrivanja i privatnosti. Treće je obilježeno pitanjem: kako naći vremena za sve obveze? Jer ovo razdoblje najčešće uključuje roditeljstvo koje od partnera traži puno vremena i truda, odustajanje od ranijih navika te ponovno definiranje liste prioriteta. No, nije samo dijete ono što mijenja odnos između partnera.

Svakodnevne obveze, osobito posao, koji danas čovjeku ne ostavlja puno vremena, nerijetko stavlja vezu na kušnju. Neki partneri jednostavno ne mogu prihvatiti činjenicu da u ‘novom odnosu snaga’ moraju dijeliti pažnju voljene osobe s drugima, bilo da su to poslovni partneri, dijete, prijatelji… Također, kako popušta osjećaj zaljubljenosti i prepušta mjesto ljubavi, kod partnerice uočavamo sve više mana koje nismo željeli priznati ili ih zaslijepljeni zaljubljenošću nismo vidjeli.

U uspješnim partnerskim vezama nakon svake faze slijedi faza prilagodbe. Nakon faze zaljubljenosti gradi se zreli partnerski odnos u kojem se prihvaća partnerica bez lažne krune, onakva kakva jest, ili se ulazi u novu fazu: male svađe, potom velike svađe te, ako u fazi prilagodbe nisu uspjeli pomiriti razlike, i do krize. Mnogi ljudi očekuju da će prva faza vječno trajati, no ako s nekom osobom želimo graditi odnos, moramo prihvatiti činjenicu da ta prva faza ne pruža realnu sliku, da osoba koju idealiziramo nije bez mane, baš kao što nismo ni mi sami. U dobrim partnerskim odnosima nikad ne dolazi do faze velikih svađa jer partneri ne dopuštaju da vrijeme provedeno u svađi predugo traje, već rješavaju svoje probleme.

Komentari

▲ Povratak na vrh