Trk na craft! Donosimo popis domaćih piva koje morate probati

Prije nego vam nabrojimo zimske pive, donosimo vas jesenske novitete iz hrvatskih zanatskih pivovara.

Još donedavno govorili smo o počecima nezavisnog pivarstva na ovim prostorima, hrvatskoj craft revoluciji. Pojam crafta više nije nepoznanica gostima u lokalima. Sve više ugostiteljskih objekata koji drže do sebe u ponudi ima piva iz neke od sve brojnijih hrvatskih craft pivovara. Osim sve većeg broja pivovara, u ovoj godini povećao se i broj pivskih stilova, što su pivopije jedva dočekali, a istovremeno je cijeli craft pokret dobio i nove poklonike. Uostalom, u što većem izboru se i krije filozofija zanatskog pivarstva – za svakog ponešto, svaki mjesec nešto novo.

Krenimo od “starih igrača”, pionira nezavisne pivske scene u nas. Zmajska je pivovara uza svoj hvaljeni pale ale i porter u stalnu ponudu uvrstila Hoppy wheat. Kako su ga sami opisali, Hoppy wheat je “suho, lagano i prirodno mutno pivo kremaste teksture, pšeničnog tijela i hmeljne duše”. Dakle, to nije tipično europsko pšenično pivo poput Paulanera ili Erdingera koje je mnogima bilo početak puta u svijet crafta. Hoppy wheat je američka verzija pšeničnog piva, što znači kako sadrži osjetno više hmelja. Prije svega istaknuli bismo pitkost ovog piva s 4,6 posto alkohola. Upravo zbog toga odlučili su ga flaširati u velike boce od 0,66 litara, pa ćete ga lako opaziti na policama trgovina. Iako je zamišljeno kao ljetno pivo, jednako je osvježavajuće i na hladnijim temperaturama, pa ga svakako kušajte ako još niste imali priliku.

Nova runda je, pak, u stalnu ponudu ubacila C4 India pale ale. Nema sumnje, C4 je prava hmeljna bomba za probirljive beer geekove. “Bombastičan” pridjev ovo je pivo dobilo zbog eksplozije okusa i aroma koja vas obuzme već pri prvom gutljaju. A iza “eksplozivnog” imena kriju se četiri vrste hmelja upotrijebljene pri varenju ovog piva, a koja počinju sa slovom C – centennial, chinook, cascade i citra. Nema sumnje kako će se u C4 IPA-i naći oni koji vole više gorčine u svom pivu, ali i više alkohola, kojeg ova “bomba” ima 6,3 posto. U svakom slučaju, ekipa iz Nove runde ostala je dosljedna svojoj filozofiji od početka da nude pivo za društvo koje ga zna cijeniti i ne boji se kušati nešto novo i drukčije. Kao i njihova APA (american pale ale), tako i C4 dolazi samo u točenoj verziji, pa ga potražite u omiljenom craft pubu.

Medvedgrad je ove godine također proširio svoj “hmeljni portfelj”. Ljetos je predstavljen India pale lager zvan Baltazar. Ovaj svijetli zahmeljeni lager voćne arome s laganom gorčinom hmelja idealan je za one koji tek otkrivaju svijet craft piva, a zasad je dostupan samo u točenoj verziji. Slijedio je Vragec. Ovo osvježavajuće crveno pivo naglašenoga hmeljnoga karaktera spada u kategoriju session IPA-e. Prevedeno, u ovom pivu možete uživati bez straha od padanja pod stol nakon druge čaše jer ima 4,8 posto alkohola. Ipak, naš favorit za zimske dane svakako je Crni Jack. Iza imena popularnog smogovca krije se crna IPA, moderni pivski stil koji karakterizira izraziti hmeljni karakter, relativno visok postotak alkohola (6,3%) i jak okus prženog, tamnog slada. Od ove godine Crni Jack je dostupan i u boci od 0,33 litre. Cijelom popisu treba dodati i već poznatu IPA-u Fakina. U svakom slučaju, i više nego dovoljno razloga da se uputite u pivnicu Medvedgrad i kušate sve navedeno pa sami zaključite što vam se najviše sviđa.

Varionica je uz pale ale dodala i Sunny Lager Wave, a u iščekivanju smo nove verzije Neon Stouta, crnog piva punog tijela s naglašenim notama kave i čokolade, koje ima 6,2 posto alkohola. Pivionica je ostala dosljedna lagerima, pa osim Fulira možete kušati i Huncut, okarakteriziran kao hoppy lager, te IPL, odnosno India pale lager. I ovo je pivo odlično za sve one koji su do jučer pili samo industrijske lagere, a sada žele nešto više. U IPL-u s 5,5 posto alkohola među ostalim ćete osjetiti i nelson sauvin, novozelandski hmelj cijenjen u pivarskom svijetu zbog aroma grožđa vrste sauvignon blanc, pa će zbog toga možda privući i vinske poklonike. I Križevačka pivovara proširila je svoju obitelj za jednog člana, pa sada uz svijetli i tamni lager te pšenično pivo imaju i american pale ale, prigodno nazvan Japa.

Uglavnom, sada više ne možemo kukati kako nema dovoljno stilova na točionicima craft pivnica. Ako niste uspjeli zapamtiti sve novitete, zapišite ih na papir ili jednostavno uzmite Men’s Health sa sobom i trk u pivnicu!

Što piti ove jeseni? Izabrali smo nekoliko piva koje morate probati

Odmah ćemo vas upozoriti, neka od ovih piva nisu za svačije nepce. Ali ako ste raspoloženi za nove okuse, čitajte dalje.

Prvo Viško Pivo Gose: Kiselo slano pivo rađeno s paškom solju i kiselim kulturama iz “bakine zimnice”.

Prvo Viško Pivo Session IPA: Vrlo pitko pivo u kojem dominira gorčina od australskog hmelja Vic Secret.

Garden Wet Hop: Spravljeno sa svježim hmeljom, što mu daje posebnu aromu, jer se inače koristi sušeni hmelj.

Medvedgrad Crni Jack: Crna pivo u kojem se izmjenjuju hmeljne i arome prženog slada. Pitko s 6,3% alkohola.

Garden DIPA: Snažna, pitka hmeljna bomba, punog, bogatog okusa te visokog postotka alkohola (8,1%). Prava Imperial IPA.

Crafter’s Pumpker: Pivo od buče u kojem ćete osjetiti miris kuhanog vina, klinčića, cimeta, meda, orahnjače…


Ovaj tekst je objavljen u studenačkom izdanju Men’s Health časopisa.

Preporučujemo

Komentari

▲ Povratak na vrh