Trenutak u kojem ne biste trebali koristiti Instagram

Ne otvarajte aplikaciju dok radite ovo.

Instagram može čekati: fotografiranje određenih trenutaka može vam pomoći da u njima uživate duže – ali samo ako sortiranje, uređivanje i objavljivanje fotografija ostavite za kasnije, nalaže istraživanje Sveučilišta Južne Kalifornije.

U studiji, ljudi koji su fotografirali hranu dok su je kušali na tržnici, ili okoliš dok su se vozili u turističkom autobusu, izjavili su da su uživali u tim aktivnostima 10 posto više od onih koji nemaju mobitel s kamerom.

Mogli bi pomisliti da vam okidanje fotki odvlači pažnju od stvari koje se događaju oko vas, ali je upravo suprotno. Kada zumirate nešto, taj proces biranja detalja koji su vrijedni fotografiranja, svu vašu pažnju usmjerava na događaj, kaže autorica studije dr. Kristin Diehl.

U čemu je caka? Ove dobrobiti ćete osjetiti jedino u aktivnostima u kojima sami određujete tempo, za razliku od sporih aktivnosti poput razgledavanja muzeja ili večere s prijateljem.

Kada je riječ o kratkim ili emotivnim trenucima – poput zadnjeg pogotka na utakmici ili reakcije vaše djevojke na prsten koji ste joj poklonili – pokušaj hvatanja tog trenutka kamerom sprečava vas da uživate u njemu.

Kada pokušavate napraviti odličnu fotografiju, usredotočeni ste na to – a ne na dramatičnost trenutka.

Stoga, slobodno izvadite mobitel tijekom uobičajenih aktivnosti. Ali čim snimite fotografiju, spremite mobitel nazad u džep.

Kada odmah analizirate fotografije, prestajete biti usredotočeni na iskustvo, kaže Diehl.

Komentari

Fitness centri
▲ Povratak na vrh