Sudar muškog i ženskog uma

Koncepti u glavi su nam potpuno različiti i zato ne čudi da se ne možemo razumjeti. Kako u tom sudaru dvaju svjetova spriječiti potpuno uništenje

Gledajući ovako sa strane cijela priča o nesporazumima između muškaraca i žena vrlo je jednostavna i ustvari urnebesno smiješna. Kako se sve i zašto ne razumijemo… 

MUŠKI UM SE ČUDI… # Zašto želi prodiskutirati svaki detalj problema kad već znam koje je rješenje?

Ako smo nešto naučili od stand-up komičara diljem svijeta, onda je to da žene vole klafrati. Osim što to, nažalost, nije točno. Godine 2007. istraživanje sa Sveučilišta Arizone pokazalo je da muškarci izgovore u prosjeku 15.669 riječi na dan, dočim žene izreknu 16.215 riječi. No čak i ako je salata od riječi jednake porcije za oba roda, čini se da žene vole razgovorom pristupiti rješavanju problema. “Žene imaju povećanu konektivnost između lijeve i desne polutke mozga, a muški je mozak bolje povezan u smjeru sprijeda- straga”, kaže dr. sc. Ragini Verma, profesorica koja na Sveučilištu Pennsylvanije proučava strukturne razlike između muškog i ženskog mozga. “Muškom je mozgu dakle olakšana povezanost između regija koje se bave percepcijom i onih koje se bave akcijom. Kad muškarac nešto čuje, želi djelovati. Kod žena, pak riječ je o povezanosti između logike i intuicije.” I, što je rješenje? Duboko udahnite, pustite je neka govori i nastojte ne uzeti sve osobno. Nije riječ o tome možete li ili ne možete riješiti neki problem, njezin je mozak jednostavno tako ustrojen što se tiče rješavanja problema. “Njoj zadovoljstvo donosi emocionalna analiza problema na početku, baš kao što vama gušt pričinja to da se odmah bacite na akciju kako problem riješiti”, kaže dr. Brizendine.

ŽENSKI UM SE ČUDI… #  Zašto misli da mora odmah za sve imati odgovor, i kao da nikad ne sluša što govorim?

O tome što se događa dok vam objašnjava uvelike ovisi hoćete li zapamtiti ili nećete. Sljedeći put možete joj reći da patite od “nenamjerne gluhoće”. Ako sumnja da takvo što postoji, uputite je na istraživanje objavljeno 2015. u časopisu Journal of Neuroscience, gdje je to stanje opisano. Znanstvenici imaju teoriju da zbog toliko jakog usredotočivanja na vizualni zadatak privremeno možete postati gluhi – doslovno gluhi – na zvukove koje biste inače čuli. Objasnite joj da je vjerojatno ne slušate sve dok nemate kontakt oči u oči.

MUŠKI UM SE ČUDI… # Zašto ide u zahod s prijateljicama?

Žene traže druge iz različitih razloga nego što to čine muški. Žele jedna drugoj iznositi svoje misli, kaže dr. sc. Tamas David-Barrett, bihevioralni znanstvenik na Sveučilištu Oxford. “One se nađu i jedna drugoj, često u monolozima koji se izmjenjuju, govore o trenutačnim problemima u njihovim životima.” A muškarci, kaže, preferiraju aktivno prijateljstvo. Radije će se družiti s drugim tipovima okupljeni oko neke aktivnosti, kao što su pecanje ili vožnja biciklom. To može biti čak i “zamišljena aktivnost”, kaže David-Barret, “kao što je zajedničko gledanje utakmice na TV-u u birtiji.”Žene se poglavito tako ponašaju jer imaju urođeni biološki instinkt za skrbljenje i prijateljevanje, kako bi to rekli znanstvenici sa Sveučilišta Kalifornije u svojoj studiji. Ženke neke vrste sa stresom se nose tako što njeguju svoju mladunčad i traže društvene kontakte, što se razlikuje od muškog nošenja s tjeskobom: odgovora borba ili bijeg. Kad život bude stresan, ženke se šćućure u hrpi, dok mužjaci ili počnu s napadima ili bježe od prijetnje. Sjetite se ovoga drugi put kad ponovno ide s curama u noćni život ili ima žensku pratnju do nusprostorija. Ono što ona time govori jest: “Trebam biti s drugim ženama jer sam zabrinuta da nam pleme ne pojedu vukovi ili pak istrijebi glad ili pošast.”

ŽENSKI UM SE ČUDI… # Zašto je sam u kupaonici već satima?

Muškarci nemaju dovoljno vremena za sebe. Dapače, aktivno izbjegavamo biti sami. U istraživanju sa Sveučilišta Virginije pokazalo se da 67 posto muškaraca prije bira sam sebi dati elektrošok nego biti sam sa svojim mislima. Dakle, svaki put kad je muškarac sam, čak i dok sjedi na porculanskom prijestolju, dobro je to. Kažite joj samo da se zadržavate na zahodu kako biste bili bolji čovjek – za nju. Teško da će vam povjerovati (provjereno!), ali barem ste pokazali da se trudite.

MUŠKI UM SE ČUDI… #  Zašto kaže da nije gladna i onda mi pojede sav pomfrit s tanjura?

Neke žene imaju kompliciran odnos s hranom. Gotovo 90 posto žena nesretno je zbog svoje kilaže. One misle na hranu jednom u sat vremena, a na seks svakih 90 minuta. “Postoji pritisak društva da budu mršave, i zbog toga mogu biti pretjerano samosvjesne kad su vani u društvu”, kaže dr. Brizendine. “Ne žele da se vidi kako pretjerano uživaju.” To što nije naručila svoj pomfrit ne znači da nije gladna. No mnogim ženama naručivanje velikog obroka jednako je onome što je mnogim muškarcima plakanje u javnosti. Čak i ako nikog živog nije briga, i dalje vam se čini kao da svi gledaju i osuđuju vas. A postoji i mogućnost da baš nije bila gladna sve dok nije vidjela te krumpiriće, i tada ju je njezina kemija u mozgu podsjetila: o, da, vrući prženi krumpirići jako su fini. (Lučenje hormona gladi grelina može se potaknuti gledanjem hrane.) Dakle, drugi put naručite još veću porciju pomfrita i gledajte nekamo u stranu. Što manje vidite, bolje je za vas…

ŽENSKI UM SE ČUDI… #  Zašto je pojeo svu tu pizzu? Jedva da sam išta dobila.

Muškarci više jedu kad su u društvu žena. Prema podacima istraživanja provedenog 2015. na Sveučilištu Cornell, u ženskom društvu požderat ćemo 93 posto više pizze (to je 1,44  slajs” više) i 86 posto više salate nego inače. Čini se da je to evolucijska posljedica signaliziranja da je muškarac zdrav k’o dren, kaže autor istraživanja dr. sc. Kevin Kniffin. Pa joj recite kako ste pojeli posljednji komad da biste joj dokazali da je možete braniti.

MUŠKI UM SE ČUDI… # Kaže da nije ljutita, a vidim da je. Zašto ne prizna i kaže što joj smeta?

“Za razliku od muškaraca, žene rijetko kada dobiju pozitivnu potkrepu kad pokažu ljutnju”, kaže dr. sc. Jessica Salerno, bihevioralna znanstvenica. Kad se muškarac srdi, on se drugima čini sposobnijim, dok žene okolina ocijeni preemotivnima i ne reagira kako bi uklonila neku nepravdu. Dobra je vijest ta da ne morate nužno znati zašto je ljutita, samo vam mora biti stalo da je nešto muči. U istraživanju 2012. zadovoljstvo žena vezama bilo je jako povezano s time pokušavaju li njihovi partneri razumjeti njihove emocije, neovisno o tome jesu li u tome i uspjeli, kaže autorica istraživanja dr. sc. Shiri Cohen.

ŽENSKI UM SE ČUDI… #  Želi znati zašto sam ljuta? Opet je zaboravio našu godišnjicu?

Gotovo 9 od 10 muškaraca ima problem s pamćenjem imena, a 7 od 10 njih ima problem s pamćenjem datuma. Recite ovo: “S obzirom na toliku silnu nesigurnost u svijetu, nije li utješno to da se možeš pouzdati u to da ću sljedećih 30 godina zaboravljati našu godišnjicu?”

Komentari

▲ Povratak na vrh