Stiže muška pilula za sprečavanje trudnoće

Je li na pomolu novi rat među spolovima?

Pedeset godina nakon primjene hormonske kontracepcije kod žena, i muškarci će uskoro dobiti svoju “pilulu” za sprječavanje neželjene trudnoće. U primjeni bi navodno trebala biti u 2018. godini. Nakon prezervativa, koji je među muškarcima još uvijek kontraceptivno sredstvo broj jedan, te vazektomije, ova hormonska kontracepcija mogla bi, uvjetno rečeno, “poštenije” podijeliti odgovornost za planiranje roditeljstva, jer se više neće samo žene štititi tako da u svoje tijelo unose visoke doze hormona.

Iako bi mnogi na prvi pogled rekli kako muškarci neće biti zainteresirani za korištenje hormonske kontracepcije, nedavna istraživanja potvrđuju kako trećina njih blagonaklono gleda na tu mogućnost. To nam je potvrdio i ginekolog, stručnjaka za humanu reprodukciju, dr. sc. Ivan Fistonić napominjući kako muška “pilula” nikako nije pomodni hit, već rezultat ozbiljnog interesa znanstvenika koji se bave humanom reprodukcijom.

Kako smanjiti pokretljivost spermija, spriječiti njihovo zrenje i funkciju te kako onemogućiti penetraciju u jajnu stanicu, ključni su procesi za koje su, kaže dr. sc. Ivan Fistonić, rezultati obećavajući. Neki od već razvijenih preparata pokazali su određeni stupanj toksičnosti, pa je ključ svih istraživanja “definirati” što manje, a što učinkovitije doze.

Ostatak teksta pročitajte na Story.hr.

Komentari

▲ Povratak na vrh