Šokirat ćete se koliko sati dnevno provedemo zabijeni u ekrane!

Kako se odmaknuti od tehnologije a da vam taj proces ne postane noćna mora?

DEVET SATI. Rijetko koja osoba toliko vremena može posvetiti spavanju svake noći, no barem toliko vremena na dan provedemo s licima zabijenim u ekrane. Otprilike 46 posto nas uređaj pogleda prije nego što ustane iz kreveta.

Zbog toga imamo nevjerojatne zdravstvene probleme s vratom, očima i osjećajem zdravlja. Za početak, uporaba pametnih mobilnih telefona ne pomaže nam baš u nošenju sa stresom, a i novo istraživanje provedeno među studentima na fakultetima pokazalo je da korištenje društvenim mrežama uzrokuje osamljenost.

Stoga biste možda vi i vaš ekran trebali pauzirati odvojeni jedan od drugog. Ne predlažemo nikakvu kompletnu digitalnu detoksikaciju koja bi vam mogla uzrokovati tjeskobu, samo savjetujemo da povremeno uteknete od svakodnevnog piljenja u ekrane, a što bi vam moglo pomoći da vam se u životu krenu događati neke druge, lijepe stvari. Na primjer, možete ujutro oćutjeti mir i spokoj. Ili osluhnuti što vam vaš um želi poručiti. Ili možda napokon tijekom kave čuti o čemu to vaši prijatelji govore.

“Postali smo kultura koja ne zna kako slušati jer smo toliko obuzeti zabavljanjem samog sebe i skretanjem pozornosti”, kaže Nancy Colier, socijalna radnica koja je napisala knjigu ‘The Power of Off’, o lošoj strani upotrebe tehnologije.

 

Komentari

▲ Povratak na vrh