Roditelji, kad razgovarate s tinejdžerom, ne radite ovih 8 grešaka

U svakodnevnoj komunikaciji sa svojim malim i malo većim buntovnicima, valja pripaziti na neke osnovne stvari da ne izgubite njihovu pozornost prije nego dovršite misao.

Svaki roditelj pokušava pronaći idealan način da postigne suradnju sa svojom djecom što se tiče obaveza koje nitko drugi ne može obaviti umjesto njih ili ne treba. Tu najčešće dolazi do razilaženja i svađe, jer tinejdžeri imaju svoju ideju o tome što bi, a što ne bi trebali raditi i kako bi se trebali ponašati.

E sad, evo nekih stvari koje stručnjaci preporučuju da ih na činite, želite li pronaći zajedničku riječ:

1. Ne prigovarajte stalno. Nitko, baš nitko to ne voli, bez obzira na godine. To znači da ako jednom kažete svoje mišljenje koje nije dobro, ne trebate to stalno ponavljati, jer se time ništa ne postiže, samo produbljuje komunikacijski jaz. Pokušajte birati riječi i način na koji ćete reći nešto što baš nije lijepo i ugodno da se dijete ne osjeti poniženo ili bezvrijedno.

2. Što više riječi i rečenica izgovorite, dijete će vas manje slušati. Pokušajte biti kratki i jasni, nenametljivi, ali odlučni i ozbiljni.

3. Vikanje već u startu odbija drugu osobu da vas sluša, tinejdžera osobito. Takav način komunikacije govori da ste izgubili kontrolu nad situacijom i nad svojim ponašanjem i da ste zapravo očajni i nemoćni.

4. Pripazite na svoje gestikulacije! Unošenje u lice, prijetnja kažiprstom, dizanje ruku u nemoći, bacanje stvari na pod, ne djeluju suvislo. Ako vas negativne emocije i preplave ponekad, znajte se brzo smiriti i ispričati na takvo ponašanje. Ljudi smo, ali treba znati priznati neprimjerenu reakciju. U suprotnom se ni dijete neće nikad ispričati za svoje neprimjerene ispade, niti će ih smatrati neprimjerenima.

Ostatak članka pročitajte na Roditelji.hr.

Preporučujemo

Komentari

Fitness centri
▲ Povratak na vrh