Riješite se bijesnih ispada u prometu

I kako da ostanete smireni kada svi oko vas voze kao budale.

Kada vam neki kreten presječe put, oduprite se tome da mu pokažete srednji prst: bijes u prometu može vas učiniti opasnim vozačem, nalaže novo kinesko istraživanje. Nakon što su analizirali 51 studiju provedenu kroz period od 20 godina, istraživači su zaključili da ljutiti vozači lakše postaju agresivni, ulaze u rizične situacije i rade pogreške za volanom.

Postoji tri puta veća šansa da ćete postupiti agresivno, primjerice, trubiti ili vikati kroz prozor kada ste isprovocirani. U automobilu se osjećate anonimno, stoga ćete lakše izraziti frustracije nego što bi to učinili pri bliskom susretu, kaže autor studije dr. Tingru Zhang sa sveučilišta u Massachusettsu.

Otkriveno je i da će ljutiti vozači dvostruko više ulaziti u rizične situacije poput prolaska kroz crveno, prebrze vožnje ili nabijanja na auto ispred sebe.

Mogući razlog: bijes zamagljuje mogućnost rasuđivanja, zbog čega ćete lakše postupiti onako kako inače na biste. Bijes u prometu daje vam i tunelski vid: više pažnje posvećujete situaciji koja vas je razbijesnila nego trenutnim uvjetima na cesti. To povećava rizik da ćete učiniti kritičnu pogrešku, poput prenaglog kočenja na zaleđenoj cesti.

Kada onda ostati miran kada su ostali vozači užasni?

Duboko udahnite i zamislite potencijalne posljedice bijesa u prometu – primjerice kako se zaletavate u auto ispred sebe jer ste bili fokusirani na pokazivanje srednjeg psta vozaču u autu do vašeg. To bi vam trebalo otvoriti oči.

Zatim, uključite neku glazbu koja vas opušta, kaže Zhang. To će vam odvratiti pozornost od incidenta. No, ako ste i dalje previše ljuti i bijesni za sigurnu vožnju, pronađite mjesto na koje možete sparkirati auto i dajte si par minuta da se smirite.

Preporučujemo

Komentari

▲ Povratak na vrh