Prva pomoć kod zadaha iz usta (ne gledajte psa, nije on kriv!)

Jedan od tabua o kojem rijetko govorimo je loš zadah, iako ga, kažu istraživanja, ima svaka druga osoba. Osim što je biti posljedica zdravstvenih oboljenja, najčešće je za smrad iz usta kriva loša osobna higijena

Reći nekome da ima problema sa zadahom ili, još gore, da vas netko upozori kako vam smrdi iz usta (čak i ako niste strastveni pušač), jedna je od najneugodnijih situacija u kojoj se možemo naći, pa stoga i predstavlja svojevrsni tabu o kojem izbjegavamo govoriti.

No, s druge strane istraživanja kažu kako svaka druga osoba ima neugodan zadah. On može biti posljedica različitih faktora poput upaljenog zubnog mesa, loše prehrane, nedijagnosticiranog dijabetesa, kronične upale sinusa ili bolesnih jetra, ali najčešći razlog je ipak nepravilna higijena usne šupljine.

Osjećate li da već neko vrijeme imate loš zadah obavezno potražite pomoć liječnika. No, ako je zadah tek posljedica prehrane ili recimo cigatera i alkohola, ovi će vam savjeti pomoći da na brz i jednostavan način vratit svježinu u usnu šupljinu!

  • Gume za žvakanje s xylitolom mogu pomoći u uklanjanju neugodnog zadaha. Xylitol je prirodni zaslađivač koji sprječava nastanak zubnog plaka. Istodobno, potiče lučenje sline koja je sama po sebi dobra u borbi protiv neugodnog zadaha. Naime, što je usna šupljina suša, razvija se više bakterija i zadah postaje neugodniji.
  • Piće također pomažu sprječavanju isušivanja usta, a zeleni čaj je prema mišljenju japanskih znanstvenika, vrlo dobar izbor. Bogat je atioksidantima koji liječe oštećeno zubno meso.
  • Žvakanje svježeg peršina je visoko na ljestvici (tradicionalnih načina) pomoći kod neugodnog zadaha. Peršin je bogat zelenim pigmentom, klorofilom, koji je moćan prirodni osvježivač.
  • Ako zatreba kao pomoć pri neugodnom dahu pomaže i ulje metvice (mente). Nekoliko kapi ovoga ulja nakapajte na jezik, a osim što je ugodne arome, navodno je vrlo učinkovito kod uništavanja bakterija u usnoj šupljini.

 

Brzi test ‘kvalitete’ daha
Jezikom navlažite (poližite) zapešće ruke i pustite 15-tak sekundi da se osuši. Nakon toga pomirišite kožu, ako je miris neugodan vjerojatno je takav i vaš zadah. Drugi način je mirisanje daha. Duboko udahnite i prekrijte usta rukama. Zatim izdahnite i udahnite kroz nos kako biste omirisali vlastiti dah. Ako postoji sumnja da loš zadah dolazi iz nosa, to isto možete napraviti i izdisanjem kroz nos.

Preporučujemo

Komentari

Fitness centri
▲ Povratak na vrh