Prehranom protiv sijedih vlasi

Neki ih imaju već u dvadesetima, mnogi primijete tu i tamo pokoju sijedu u tridesetima, a većina u četrdesetima računa na to da su prosjedi muškarci privlačniji ženama. Ako proces sjeđenja ipak želite malo zaustaviti, obratite pozornost na vašu prehranu koja bi trebala sadržavati bakar

Ne sviđa vam se što primjećujete sve više sijedih u svojoj kosi? I tome ima lijeka. Vaš najbolji saveznik je bakar, i to u količini od 2 mg. Razlog? Taj mineral pomaže pri prijenosu kisika kroz tijelo, a koristi se i za proizvodnju važnih muških bjelančevina i enzima.

Pad proizvodnje melanina odgovoran za prirodnu boju kose povezuje se s nedostatkom bakra. Stoga zaboravite boju za kosu i razmislite o bakru. Pojačajte unos namirnica bogatih bakrom kao što su raženi kruh, krumpir, grožđice, breskve, zeleni grašak i kikiriki – sve te namirnice bogat su izvor tog minerala i osobito važna hrana za mladog muškarca koji ubrzano sijedi!

Jedite rotkvice i avokado, koji su izuzetno bogati bakrom, što pospješuje proizvodnju melanina odgovornog za održavanje prirodne boje kose. Izbjegavajte hranu bogatu raznim aditivima. Kada želite kupiti neki proizvod, pogledajte popis dodataka na poleđini. Ako je dugačak, ne kupujte ga! Razni aditivi poput umjetnih boja i konzervansa otežavaju rad probavnog sustava, što narušava kvalitetu kose.

Umjereno pijte kavu i čaj te umjereno jedite crveno meso, začinjenu hranu te hranu koja izaziva kiselost tijela jer otežava dolazak važnih hranjivih tvari do folikula kose – jednostavno kosa nema optimalnu prehranu, što može izazvati ranije sijeđenje. Jedite hranu koja jača bubrege, kao što su morske alge osobito hijiki (pazite da ne pretjerate s unosom morskih algi jer mogu izazvati poremećaj rada štitnjače, što je također razlog preranog sijeđenja), sezamove sjemenke, spirulinu, češnjak, ciklu, borovnice, maline, plavu ribu, mladi luk, celer, sve vrste graha, orahe.

Ostale kolumne dr. Lejle Kažinic Kreho čitajte OVDJE!

Preporučujemo

Komentari

Fitness centri
▲ Povratak na vrh