Popravni ispiti

Nije svaki muškarac rođen s odvijačem u ruci. Ali kad dođe vrijeme da budete majstor u kući, morate barem vladati osnovama.

Tražiti nekoga da vam pomogne obaviti sitne kućne popravke poprilično je mučno i morate progutati malo muškog ponosa. To što je vaš otac jednom rukom postavljao police na zid, a drugom popravljao slavinu koja curi, ne znači da i vi to možete. No, nekoliko je univerzalnih “uradi sam” popravaka koje možete obaviti s pomoću malo znanja i kutije s alatom.

Problem 1: Vrata zapinju

“Svake zime ‘napuhnu’ se vrata u našoj kući. Stražnja vrata trebamo dobro udariti da ih otvorimo, a vrata kupaonice toliko zapinju da ih dijete uopće ne može otvoriti. A kad je toplo, onda uopće ne zapinju, zato ih se bojim i ostrugati.”

Rješenje: Vrata se ‘napuhnu’ jer apsorbiraju vodu i paru. Peter van Wyk iz tvrtke Maxim Constructions kaže da je problem u tome jer se vrata nisu dobro osušila prije postavljanja. Kad se dobro osuše, treba ih odmah prebojiti (cijela vrata, dakle i sve bočne strane). Najbolje je pričekati da suho i toplo vrijeme potraje tjedan dana, potom skinete vrata, oblanjate ih te odmah obojite s dva sloja kvalitetne boje ili laka.

Problem 2: Neugodni mirisi

“Moja djevojka ima superosjetljivi nos i iznenadio ju je neugodan miris u kuhinji čim smo se uselili u novi stan. Pretpostavio sam da je povezan s bivšim stanarima i njihovih 12 mačaka, ali smrad dolazi iz kuhinjskog sudopera. Kupio sam i izlio tekućinu za čišćenje cijevi u odvod sudopera i nekoliko je dana bilo sve ok. A sada pak smrdi kao iz javnog toaleta na željezničkoj stanici.”

Rješenje: Nekoliko je načina da se riješite smrada iz odvoda sudopera. Najlakši je način, kaže Lee Goldie iz tvrtke Drips Plumbing, a usto i ekološki, da nabavite pakiranje sode za pečenje i bocu bijelog vinskog octa. Istresite nešto sode u odvod, a zatim ulijte ocat. Kako te dvije tvari reagiraju u doticaju jedna s drugom, čut ćete šuštanje. To će ukloniti sve preostale ostatke hrane te druge neželjene otpatke koje su se zalijepili za odvodne cijevi. Ostavite da mješavina djeluje nekoliko sati (ili preko noći), a potom odvod dobro isperite kipućom vodom.

Problem 3: Slab pritisak vode na tušu

“Dojadilo mi je tuširati se s nekoliko kapi vode. Tuš više nema ni približno jak mlaz kao nekada pa uopće nemam osjećaj da se tuširam.”

Rješenje: Uzmite kombinirke ili francuski ključ s pomoću kojih ćete skinuti glavu tuša s cijevi. Držite cijev tuša pa olabavite vijak iza glave tuša tako da ga možete odvrnuti prstima. Ako je riječ o starom modelu tuša, bilo bi pametno skinuti i cijev. Pažljivo odvrćite cijev u smjeru kazaljke na satu dok više ne osjećate otpor i potom je polagano izvucite. “Važno je znati da moderni tuševi imaju ugrađene filtre za štednju vode”, kaže Goldie. “Skinite glavu tuša i isperite i nju i filtar.” Uzmite staru glavu tuša sa sobom ako morate otići u trgovinu kupiti novu jer tako ćete biti sigurni da ćete nabaviti odgovarajuću.

Pri instalaciji nove glave tuša rabite posebno izolacijsko sredstvo da voda ne može istjecati na spojevima. Dva su sredstva: jedno je kompozitno, a drugo je teflonska traka. Koristite li se trakom, najprije labavo pričvrstite cijev tuša ne rabeći traku i upamtite na koju stranu treba zavrnuti glavu tuša. Zatim stavite traku pa učvrstite glavu tuša koliko god čvrsto možete. A potom uzmite čašu i naslonite je na zid te prisluškujte ne curi li možda negdje voda iz cijevi u zidu.

 Problem 4: Probušena cijev

“Htio sam impresionirati ženu svojim stolarskim vještinama. Postavljao sam police u kuhinji pa sam probušio cijev za vodu. Nije bila baš impresionirana.”

Rješenje: Prije bušenja zida dobro proučite ima li cijevi ili vodova u zidu. Majstor Grant Warren tvrdi da mora biti neki trag koji to označava ako je nešto u zidu. Sugerira da proučite planove gradnje – ako ih imate. Vidite li na zidu na kojem ćete bušiti prekidač ili utičnicu, otvorite ih i pogledajte u kojem smjeru su postavljeni vodovi. Tako ćete okvirno moći odrediti gdje (ne)smijete bušiti. Ima i mnogo uređaja koji mogu detektirati vodove, ali i metalnih detektora koji otkrivaju cijevi i metalne spojeve u zidu. Neka vas ne zabrinjava njihova cijena – zasigurno je manja od cijene popravka probušene cijevi.

Problem 5: Rezanje grana

“Jednom sam rezao granu s velikog drveta i umalo je pala na susjedovo dijete. Mislio sam da će to biti mačji kašalj, ali kad sam stao na ljestve, nisam znao odakle početi.”

Rješenje: “Želite li biti uspješni, planirajte unaprijed”, kaže Paul Tempelton, školovani vrtlar i krajobrazni arhitekt. Potreban vam je konop, pila u okviru koji ima oblik luka te čvrste ljestve. Provjerite vremensku prognozu, to jest odgodite rezanje grana ako će biti vjetrovito. Potom maknite sve ispod drveta što bi se moglo slomiti ako na to padne grana – na primjer, vrtni namještaj i posude s cvijećem. Ali i zabranite pristup maloj djeci i kućnim ljubimcima. Grane koje su deblje od 10 cm trebate otpiliti motornom pilom.

Ako ne znate njome rukovati, nemojte ni počinjati bez pomoći profesionalca. Najprije otpilite grane s lišćem. Kad njih uklonite, počnite rezati tanje grane. Duže grane skratite prije nego što počnete rezati one koje su na vrhu drveta. Uhvatite granu i spustite je na zemlju s pomoću konopa ili je bacite na travnjak. Grane režite tako da ostanu dužine 10-15 cm da bi se drvo brže oporavilo. Templeton kaže da je glavno pravilo da režete samo onoliko koliko možete podići rukama.

Problem 7: Rasturena garaža

“Htio sam učvrstiti policu na strop garaže da dobijem dodatno spremište alata. Ima li nešto jednostavnije? Pa to su samo četiri držača i nekoliko dasaka. Dva dana nakon toga odlomio se komad stropa i polica je pala na auto te ga oštetila. Masno sam platio popravak limarije i stakla na autu, a police još nemam.”

Rješenje: Želite li nešto uspješno pričvrstiti na strop, on mora biti napravljen od betona, a ne od gipsanih ploča, kaže Van Wyk. “Upotrijebite vijke i tiple jer će jedino oni držati. No, ne bih vam savjetovao da išta pričvršćujete na strop. Policu ipak radije pričvrstite na zid.” Ako na nju planirate stavljati teške predmete, učvrstite je za vijcima, ali i nosačima.

Komentari

▲ Povratak na vrh