Očistite dom od pljesnivih uljeza

Ništa vezano uz plijesni nije zabavno, no ne morate živjeti s njima. Izbacite ove uljeze sa svoga praga kako biste zdravije spavali zimski san

Možda ove zime neće samo gnjaveži iz obitelji biti jedini neželjeni gosti u vašem stanu. Lako je moguće da ste udomili cijelo kućanstvo napornih gljiva: mislimo na plijesni, spore i kvasce.

Dovoljno je pronjuškati po kuhinji, kupaonici, spavaonici i podrumu. A ti gnjusni gosti mogu pogoršati astmu i povećati vam rizik od plućnih infekcija. Vrijeme je da očistite dom od uljeza koji ondje gljivare. Lakše ćete disati.

1/ Spužva za posuđe

Kuhinjsko pomagalo “za čišćenje” sadrži 320 milijuna mikroba u gramu, kaže NSF International, udruga koja razvija standarde javnog zdravlja. Svakim potezom spužve možete proširiti plijesni ili patogene iz hrane.

OČISTITE JE Svakog dana stavite je u mikrovalnu na minutu ili je svaki put ubacite u perilicu suđa prilikom pranja. Jednom ili drugom metodom možete ukloniti 99,9 posto plijesni, kažu istraživanja.

2/ Ladica za povrće

Nisu šampinjoni jedine gljive u vašem hladnjaku. Kombinacija vlage i hrane krijepi gljivice i bakterije koji mogu uzrokovati probavne bolesti, kaže mikrobiolog NSF Internationala dr. sc. Robert Donofrio. OČISTITE JE Deterdžentom operite ladicu hladnjaka, potom u šalicu tople vode dodajte dvije žličice sode bikarbone te otopinom pobrišite s ladice biofilm plijesni i klica.

3/ Aparat za kavu

Volite li više kavu s mlijekom ili s gljivama? Polovina posuda koje su stručnjaci analizirali bilo je pozitivno na plijesni i kvasce povezane s alergijama.

OČISTITE GA Jednom tjedno napunite spremnik vodom i dodajte dvije tablete za čišćenje zubnih proteza, savjetuje dr. sc. Kelly Reynolds, predavačica javnog zdravlja na Sveučilištu Arizone. Tablete sadrže peroksid i izbjeljivače koji mogu razgraditi biofilm.

4/ Zastor za tuš

Gljiva Aureobasidium pullulans i njeni rođaci gljivare na mokrim površinama u kupaonici i povezane su s težom astmom, kaže istraživanje objavljeno u Annals of Allergy, Asthma & Immunology. OČISTITE JE Dr. Reynolds savjetuje: u perilicu rublja stavite zastor, pola šalice štirke i četvrtinu šalice deterdženta te dodajte još dva ručnika kako bi se naslage ostrugale tijekom pranja. Osušite ga fenom.

5/ Ovlaživač zraka

Uređaj je spas za zdravlje u prostorijama s centralnim grijanjem, ali ne čistite li ga redovito, može zrak napuniti plijesnima i uzrokovati upalu pluća, upozorava američka agencija za zaštitu od zagađenja. OČISTITE GA Svaka tri dana dijelove postružite otopinom vodikova peroksida i tople vode. I držite se ovlaživača s parom. Pokazalo se da ultrazvučni ovlaživači u zrak šire više plijesni.

6/ Usisavač

Vrećica prašinoždera baza je plijesni. U istraživanju u Applied and Environmental Microbiology 46 posto testiranih usisivača ispuhivalo je u zrak plijesni i gljive, uključujući i Aspergillus koji uzrokuje upalu pluća. OČISTITE GA Upotrebljavajte usisivač koji ima HEPA filtar. Taj filtar zadrži 99 posto čestica plijesni. Izbjegavajte usisivače koji čiste vodom jer u okoliš dodaju vlagu.

7/ Četkica za zube

Ne vole samo gljive vlagu: vlakna koja stavljate u usta šuma su u kojoj se razmnažaju crvenkaste bakterije Serratia marcescens. Svaki put kad perete zube riskirate upalu sinusa ili infekciju dišnog sustava, pa i sepsu, upozorava dr. Reynolds. OČISTITE JE Jednom tjedno četkicu na 60 sekundi operite u peroksidu. Razmislite o kupnji komore za dezinfekciju kao što je Germ Terminator.

8/ Ispod sudopera

Malo curenje može pokrenuti nastanak kolonije Stachybotrys chartarum, kaže dr. Reynolds. Ta crna i zelena plijesan voli ivericu i čestice prašine kad su na vlažnome. OČISTITE TO Najprije pozovite vodoinstalatera da popravi cijev. Potom žlicu štirke pomiješajte sa 16 žlica vode i poprskajte plijesan time. Nakon sat vremena to izribajte. Pustite da se osuši, a potom to područje držite suhim, primjerice, kristalima koji isušuju vlagu.

9/ Podrum

Pssst… nešto vreba u mraku. Podrumi mogu biti poplavljeni, obično ih se ne prozračuje pa su zidovi i podovi rasplodna mjesta za bijele i crne plijesni. OČISTITE GA Ta mjesta očetkajte i operite deterdžentom. Ako su naslage velike, ne dopustite da vas operuše: unajmite jednu tvrtku za inspekciju, a drugu za čišćenje, savjetuje dr. sc. Richard Schaugnessy, istraživač zdravstvene ekologije na Sveučilištu Tulsa.

Komentari

▲ Povratak na vrh