Ni one ne vole kondome! Na sreću postoje tanji, mekši i rastezljiviji…

Bez njih bismo dobili puno manje seksa. S njima dobivamo seks koji mnogima manje godi. Čini se kao da obavezno moramo biti zauzdani u krevetu, osim ako netko ponovno ne izumi gumu koja to nije

Spolni odnos s prezervativom nije možda toliko strašan kao da objedujete s plastičnom folijom na jeziku, no nije ta analogija ni toliko daleko. Lateks kad se rastegne bude jako tanak, no svejedno blokira glavnu vrlinu seksa: predobar gladak osjećaj trenja kože o kožu. Jasno, to se može donekle simulirati dodavanjem lubrikanta u kondom i na njega.

Primjerice, Durex se za jedan svoj model hvali kako je “napravljen da nju ubrza, a njega uspori” – potonje zahvaljujući lubrikantu u unutrašnjosti prezervativa koji može odgoditi muški orgazam. Drugdje popularni prezervativi Trojan prevučeni su “ultraglatkim” lubrikantom koji muškim i ženskim korisnicima omogućuje da “osjete zadovoljstvo, a ne kondom”.

Ipak, mnogim muškarcima ljubav s lateksom nije ista stvar. Ni žene nisu baš lude za njim, kaže dr. sc. Jenny Higgins, docentica ženskih studija na Sveučilištu Wisconsin u Madisonu. Kad je anketirala 3210 žena, iznenadilo ju je koliko je njih opisalo mane seksa s prezervativom istim rječnikom kojim to čine muškarci.

“Mislim da smo jednostavno pretpostavili da ženama to nije toliko bitno”, kaže ona. “No mnoge su se žene požalile na gotovo iste stvari na koje se žale dečki: smanjenu osjetljivost, smanjeno uzbuđenje, da jednostavno ne vole taj osjećaj. U svojim radovima upotrebljavam izraz ‘seksualna estetika’: to je miris, okus i dodir iskustva. Jedna žena to opisuje ovako: ‘Mrzim pipati kondome. Mrzim njihov okus. I mrzim kako mirišu.’”

Jasno, muškarci nose dodatno breme: moramo pobijediti nelagodu nošenja te stvari. Česta je žalba da je kraj tijesan, poput prenapuhnute narukvice za mjerenje krvnog tlaka.

I muškarci i žene vide kao manu to što lik mora napraviti pauzu dok ga ne odjene. U anketi dr. Higgins, objavljenoj u časopisu Perspectives on Sexual and Reproductive Health, gotovo 30 posto žena kazalo je da im uzbuđenje ispari tijekom tog čekanja. A kod muških problem je toliko učestao da se pojavila nova dijagnoza: s kondomom povezani problemi s erekcijom.

Istraživanje je pokazalo da čak 28 posto muškaraca izgubi erekciju dok navlači kondom,  a jednom kad ga navuku, do 20 posto ima problema s održavanjem erekcije tijekom samog spolnog odnosa. “S kondomom povezani problemi s erekcijom definitivno su nova briga”, kaže dr. sc. Richard Crosby, pročelnik zavoda za zdravo ponašanje na Sveučilištu Kentucky, koji dodaje da čak i mladi, zdravi muškarci koji nemaju drugih čimbenika rizika za erekcijsku disfunkciju često pate od tog stanja. Iz razloga koji nisu posve protumačeni, lijekovi poput Viagre ne pomažu uvijek. U svom istraživanju Crosby je pokazao da s kondomom povezani problemi s erekcijom mogu započeti ciklus tjeskobe vezane uz izvedbu i distrakciju zbog koje kad se počne ponavljati muškarci mogu početi izbjegavati seks sa zaštitom.

Čak i u navodno prosvijećenim zemljama upotreba prezervativa još ima stigmu sramote. “Kad smo 1987. osnivali svoju kompaniju, reći negdje ‘kondom’ bilo je isto kao da si naglas kazao ‘vibrator’ – ljudi su okretali glave”, kaže Davir Wendel, osnivač Global Protection Corp. “Ostao je taj neki osjećaj kao da se gumice upotrebljavaju samo s prostitutkama, da se o njima ne razgovara u uljuđenom društvu. Otad su upotreba, marketing i preporuke prijatelja postigle to da prezervativi više nisu nešto prosto, nego nešto mnogo prihvatljivije.”

Ipak, kaže dr. Higgins, sve dok se na prezervative gleda prije svega kao na pancirku protiv spolnih bolesti, ne može se izbjeći to da promijene narav randevua. “U našoj kulturi”, objašnjava ona, “i dalje upotrebljavate kondome uglavnom s onim osobama koje ne poznajete ili im ne vjerujete. Tek kad ste s osobom koju volite i kojoj vjerujete, češće imate odnose bez zaštite. Očito je siguran seks ključan za javno zdravlje. Ali bitno je primijetiti da ne utječu samo na tjelesni osjet. Mnogim ljudima kondomi su ujedno prepreka za emocionalnu intimnost.”

Nije ni čudno da je teško naviknuti ljude na prezervative. Iako se tijekom osamdesetih i devedesetih, kad je AIDS bio u punom zamahu, upotreba kondoma na Zapadu povećavala, otad opada. U SAD-u je vrh bio na 20,5 posto i to 1995., a otad je potonuo na 16,4 posto, kaže objavljeno izvješće američke Nacionalne zdravstvene ankete. Sve veći broj znanstvenika danas vjeruje da je promjena imidža gumice jedina nada za preokretanje tog trenda.

Guma koja to nije

Nove vrste prezervativa bez lateksa puno su zabavnije od dosadašnjih. Dvije su iznimke vrijedne spomena: prezervativ Skyn koji proizvodi LifeStyles te Avanti Bare, Durexov proizvod. Oba su od poliizoprena, sintetičkog materijala koji ne samo da vas rješava problema alergije na lateks već i ne smrdi niti ima gorak okus poput obične gumice. Poliuretanski kondomi već neko vrijeme nude sve to, no poliizopren je mekši i rastezljiviji pa je manje vjerojatno da će spasti ili puknuti tijekom seksa.

Čak i ako niste alergični na lateks, isprobajte poliizoprenske gumice. “Ma od kojeg materijala bio, bitno je da pronađete prezervativ koji vama i partnerici najviše paše”, kaže istraživač seksolog dr. sc. Richard Crosby.

Komentari

▲ Povratak na vrh