Napravite tjesteninu sa špinatom

Tjesteninu ćete brže napraviti strojem za tjesteninu. Manje ćete se pomučiti nego da je ručno razvaljate i režete, a tjestenina će biti ravnomjerno razvaljana i narezana.

Kupovne su lazanje praktične, ali one napravljene kod kuće imaju bolji okus i više hranjivih tvari te se brže kuhaju. Iskušajte tehniku chefa Lidije Bastianich iz newyorškog restorana Felidia za domaće tijesto za lazanje sa špinatom. Od njega možete napraviti i linguine, raviole i ostalu tjesteninu.

Valjak za tijesto je klasični višenamjenski kuhinjski pribor. No, tjesteninu ćete ipak brže napraviti strojem za tjesteninu. Manje ćete se pomučiti nego da je ručno razvaljate i režete, a tjestenina će biti ravnomjerno razvaljana i narezana. Tijesto jednostavno provucite kroz uređaj dok okrećete ručicu i dobit ćete ravnomjerno razvaljane listove tijesta. Za rezance namjestite dodatak za rezanje.

1 Krenite kao Popaj

Operite 500 g svježih listića mladog špinata. Uklonite velike peteljke. Listove blanširajte u veliku loncu kipuće vode. Ocijedite, ostavite da se ohladi te istisnite što je više moguće vode.

2 Počnite razbijati

…jaja: u posudi razmutite 2 cijela jaja i 2 žumanca te žlicu maslinova ulja.

3 Isucite oštrice

Špinat stavite u velik multipraktik te ga miksajte na mahove postupno dodavajući 3 šalice brašna. Prebacite na miksanje u pire te polako dodajte mješavinu od jaja. Miksajte 30 sekundi; skinite smjesu s rubova posude te nastavite miksati dok ne nastane kugla od tijesta, još 30 do 60 sekundi.

4 Zaposlite i ruke

Kuglu tijesta prebacite na lagano pobrašnjenu radnu plohu te mijesite dok ne dobijete glatku smjesu. Omotajte u plastičnu foliju te ostavite u hladnjaku 30 minuta.

5 Razvucite

Tijesto narežite na 8 jednakih dijelova. Valjkom ili bocom (ili strojem za tijesto) razvaljajte svaki komad na ravan list debeo otprilike 3 mm. Potom listove narežite na trake; pritom ih položite na ravnu stranu tava ili posuda za pečenje pazeći da se ne preklope. Pokrijte ih čistom i vlažnom kuhinjskom krpom.

6 Skuhajte i ohladite

U veliku loncu zakuhajte puno slane vode. Duboku posudu za pečenje napola ispunite ledenom vodom. U lonac stavljajte po 2 lista lazanja; promiješajte i skuhajte al dente, oko 1 min. Prebacite u ledenu vodu dok se ne ohlade, a potom ih stavite na vlažnu kuhinjsku krpu.

Komentari

▲ Povratak na vrh