Najidealnija razlika u godinama da bi veza bila uspješna je…

Kada je ljubav u pitanju, skloni smo tvrditi da godine nisu toliko bitne, no je li doista tako?

Pet, dvadeset, sedam ili osamnaest… koliko je godina razlike između vas i partnerice? Ili ste jednako stari? 

Kada je ljubav u pitanju, skloni smo tvrditi da je najvažnija ljubav, a da godine nisu toliko bitne. No, one nisu bitne kada je riječ o životnoj dobi u kojoj ćemo se zaljubiti, ali kada je riječ o razlici u godinama između partnera, onda postoji prostor za diskusiju.

Američka studija Sveučilišta Emory u Atlanti, na uzorku od 3000 ljudi koji su u vezi, nastojala je utvrditi utječe li razlika u godinama na kvalitetu te budućnost odnosa. Odnosno, može li i zašto dobna razlika biti uzrok problemima, nesuglasicama i prekidu. Rezultati su otkrili da što je razlika u godinama među partnerima veća, veći je i rizik od raskida. Kod parova kod kojih jer razlika pet godina, stopa razdvajanja povećava se za 18 posto, kod onih s razlikom od deset godina za 39 posto, a kod dobne razlike od 20 godina rizik od prekida je 95 posto.

Razlozi se kriju u različitoj emocionalnoj razini (žene sazrijevaju emocionalno ranije nego muškarci), pogledima na život i navikama koje su različite kada partner ima 40 ili 60 godina – pa može doći do velikih problema. No ključan faktor je ipak seksualni život, koji je bitan za normalno funkcioniranje svake veze. Kod žena potreba za seksom kao i seksualna energija rastu s godinama, a kod muškaraca je suprotno – ona se s njihovom životnom dobi pogoršava. 

Stoga na pitanje koja je idealna razlika u godinama između partnera da bi veza bila što uspješnija, stručnjaci tvrde da bi trebali biti iste dobi ili do pet godina razlike!

Komentari

▲ Povratak na vrh