Kužite li žene? Ne? Ni one vas…

Ako slučajno niste zamijetili, njezin um funkcionira različito od vašeg. Evo kako možete zajedno prebroditi taj jaz odnosno pobjeći iz crne rupe koja se otvara u središtu vašeg odnosa...

Čak ni najpoznatiji kvantni fizičar, Stephen Hawking, nije mogao razumjeti žene. Razmislite o tome. Riječ je o čovjeku koji je tumačio euklidsku kvantnu gravitaciju i imao teorije o informacijskom paradoksu crnih rupa, što je koncept za koji se ne možemo ni pretvarati da ga kužimo.

Ali kad je riječ o pripadnicama ljepšeg spola, Hawking je tvrdio da su mu one “potpuna nepoznanica”. To vas može obeshrabriti. Ako je autor Teorije svega mislio da se žene ne može shvatiti, koje su šanse da normalno bistri frajeri prismrde nogom na taj teren spoznaje? Ali problem nije u tome da genijalni Hawking njih nije mogao razumjeti. Problem je što Hawking, baš poput većine nas, nije gledao na situaciju na pravi način.

“Velika je pogreška koju muškarci čine to što se pokušavaju staviti u žensko gledište”, kaže dr. Louann Brizendine, neuropsihijatrice sa Sveučilišta Kalifornije u San Francisku i autorica knjige o posebnostima ženskog mozga. „Vide da žena plače i pokušavaju se poistovjetiti s time što vide. Ali oni to ne mogu. Kada tip plače, to znači da se dogodilo neko ozbiljno sranje. Dakle, u toj konkretnoj situaciji, nema vajde od toga da se stavite na nečije mjesto. Nećete ih ništa bolje razumjeti.”

Hawking nije pristupio zagonetki crne rupe razmišljajući: “Na koji sam način sličan crnoj rupi?” Ne, on je iz jednadžbe izbacio emocije i rekao: „U redu, idemo vidjeti što se doista ondje događa.” A to je i naš plan. Idemo zajedno u ženski um, u pancir-košuljama, sa šljemovima opremljenima LED reflektorima, i ondje ćemo pomoću objektivne, stroge znanosti objasniti njihova najzačudnija ponašanja. I kad smo već ondje, usput ćemo vidjeti i što žene najviše zbunjuje kod muških. Eto, to se zove susret istomišljenika. Recimo.

ON SE ČUDI  # Plakala je dok je gledala Bambija. To je… ludo, zar ne? Nije, jer dr. Brizendine kaže:

“Otprilike 24 – 48 sati prije nego što počne ženina mjesečnica, njezin progesteron pada i ona…” U redu, doktorice, ajmo stati prije nego što mi muški dobijemo po nosu. Iako to što kaže može biti istina, uvijek je loše kad u raspravi potežemo hormonalne pretpostavke. To je kao da žensko kaže tipu: “Zašto buljiš u mene? Imaš li erekciju?”Postoji bolje biološko objašnjenje za njezine suze. Biokemičar William H. Frey prije 30-ak godina analizirao je kemijske osobine emocionalnih suza (za razliku od onih koje uzrokuje rezanje luka) i otkrio kako one sadrže prolaktin. Ispostavilo se da žene imaju puno više prolaktina u krvi od muškaraca. Tom logikom, žene lakše plaču. A muškarci možda imaju i ugrađeni štoper za suze. “Testosteron podiže prag pri kojem plačemo, dakle suzbija plač”, kaže Ad Vingerhoets, autor knjige o plakanju u ljudi. To znači da je testosteron samo jedan od mnogih razloga zašto mi ne prolijevamo suze sve dok nas nešto ozbiljno ne pogodi, poput smrti ili gubitka u Ligi prvaka.

ONA SE ČUDI  #Gotovo se rascmizdrio kad je prošli put imao gripu. Zašto je takva beba kad se razboli?

Razlog zašto ne dobijemo suosjećanje u sezoni gripe i prehlade jest taj što estrogen ne samo da štiti žene od gripe nego i pomaže da bolest lakše prođe. Tako piše u istraživanju objavljenom lani u časopisu American Journal of Physiology. Navodno takozvana “muška gripa” nije potpuni mit. Sljedeći put kad ste bolesni i draga vam kaže da prestanete prigovarati, podsjetite je da je lako biti k’o od čelika uza sav taj estrogen.

ON SE ČUDI  # Zašto se zapjeni čim uočim dekolte kod neke druge žene?

Žene su možda biološki programirane primijetiti kako primjećujemo grudi. Kad majka doji svoje čedo, puno “ljubavnoga hormona” oksitocina navre u njezin mozak. Ta intenzivna spona koja tako nastaje u osnovi ojačava majčinski instinkt da zaštiti svoje mladunče, kaže dr. sc. Larry Young, neuropsihijatar sa Sveučilišta Emory. Slična se spona podraži kad ugleda kako vi, u ovom slučaju njezino mladunče, odšacavate grudi neke druge žene. No što je sa ženama koje nose dubok dekolte? Kad nose nešto što više otkriva nego pokriva, je li to kulturološki? Nagoni li ih evolucija na to? Možda. A možda i to što nose nema nikakve veze s privlačenjem pogleda. “Žene možda imaju mnoge društveno diktirane razloge za usvajanje seksualiziranog izgleda a da ijedan nema ikakve veze s nakanom prenošenja interesa ili davanjem pristanka za seks”, kaže dr. sc. Avigail Moor s Koledža Tel-Hai u Izraelu. Drugim riječima, njezine su obline na izvol’te, no ne odijeva se tako kako bi imala išta s vama.

ONA SE ČUDI # Zašto se zapjeni svaki put kad ga optužim da samo misli o seksu?

Muškarcima seks padne na pamet 19 puta na dan, pokazalo je istraživanje sa Sveučilišta Ohio. Premda je to češće nego što padne na um ženama (10 puta na dan), nije “uvijek”. Isto je istraživanje pokazalo i da muški na hranu misle 18 puta dnevno, a na spavanje 11 puta. Dakle, kažite joj da “uvijek” mislite na seks ako se pod time računa i to kad “vas je uzbudilo sanjarenje o tome da zaspite u prikolici punoj jagoda”.

Želite li saznati još urnebesnih i krucijalnih razlika između vas i vaše partnerice te kako se s njima uspješno nositi, čitajte dalje

Komentari

▲ Povratak na vrh