Kako naši “geni iz kamenog doba” otežavaju moderne veze?

Neka životnjski instinkt vaše drage u suradnji s vašim neandertalskim probudi seksualnu revoluciju u vašoj vezi

Muškarce se oduvijek optužuje da su neandertalci. No, rezultati novih znanstvenih istraživanja govore da su i žene jednako sklone takvim primitivnim impulsima. “A to može otežati zbližavanje gore nego da pokušavate ponovno izumiti kotac”, kaže dr. sc. kliničke psihologije Vinita Mehta, autorica knjige koja otkriva kako naši geni koji potječu iz kamenog doba mogu otežavati moderne veze.

Ona tvrdi da vam ostaci iz tog prastarog razdoblja koje je vaša draga naslijedila od prapra-predaka mogu zakomplicirati život. Jedini način da s njima (i s njom) izađete na kraj jest da dobro proučite naš vodič kroz primitivne instinkte.

1# Napaljuje je majstor

Žene su u prapovijesti najviše obožavale izumitelje. “Kreativnost je bila glavna stvar kod ljudskog udvaranja u razdoblju dugom pola milijuna godina”, kaže psiholog Georey Miller, autor knjige The Mating Mind. “To znači da možete uspješno riješiti egzistencijalne i socijalne probleme”.

  • TOLJAGOM PO GLAVI Poklonite joj nešto što ste napravili posebno za nju i postat ćete muškarčina njezina života. Psiholog Ty Tashiro, autor knjige The Science of Happily Ever After, predlaže da pogledate što vaša draga ima pohranjeno na Pinterestu. Ako nije na Pinterestu? “Velike kreativne ideje mogu se ostvariti ako umijeće iz jednog područja prenesete na drugo.” Dakle, ako ste poznati po svojim pedantnim nogometnim tablicama, dizajnirajte jednu koja će joj pomoći pri organizaciji njezinih interesa.

2# Voli vas bradatog

Mnogi ljepotani s hollywoodske A-liste – Clooney, Hamm, Farrell – imaju averziju prema brijanju. To bi mogao biti kljuc njihova neodoljivog seksepila, govore rezultati studije objavljene u časopisu Evolution & Human Behavior, u kojoj se navodi da žene bradu staru dva-tri dana smatraju najprivlačnijom.

  • TOLJAGOM PO GLAVI Ako ste ljubitelj brijanja (i izbrijavanja), dopustite svojoj britvici da se barem tjedan dana odmori, predlaže modna urednica američkog izdanja Men’s Healtha Sandra Nygaard. Da biste uklonili dlačice, iskoristite električni brijač. No nemojte pretjerivati pri tome manevru. “Oštre, pedantno izvučene linije izdajnički će pokazati da ste si dali truda oblikujući bradu.”

3# Ona označava svoj teritorij

Ljubomora je oduvijek bila vrlo močno žensko oružje u prevenciji nevjere svoga partnera, tvrdi Mehta. Taj evolucijski mehanizam zadržao se do današnjih dana: rezultati istraživanja Sveučilišta u Torontu kažu da će ljubomorne žene špijunirati partnerov Facebook profil češće nego muškarci.

  • TOLJAGOM PO GLAVI Neka se vaša draga osjeća kao jedina žena na svijetu, predlaže Jenn Gunsaullus, sociologinja i savjetnica za veze i intimnost. Doznajte što želi i povremeno je iznenadite malenim darom. Također, kad god možete, žrtvujte gledanje utakmice ili piće s prijateljima te budite samo njezini barem pola sata i doista SLUŠAJTE dok vam se žali na idiotskog šefa ili nerazumnu prijateljicu, kaže Gunsaullus. “Kada se žena osjeća posebno, intenzitet ljubomore opada i vaša veza napreduje.”

4# Želi akciju, a ne labavo

Skepticizam je duboko ukorijenjen u ženskom DNK-u, kaže Mehta. Da prapovijesne žene nisu bile izbirljive glede svog partnera, završile bi kao singl mame kamenog doba. Istraživanje o speeddatingu napravljeno na Sveučilištu u Texasu otkrilo je da se žene prave cool kako bi potaknule muškarce da se više trude.

  • TOLJAGOM PO GLAVI Ponašajte se kako ona to očekuje od vas, kaže Gunsaullus. “Žene mi često govore kako se glupo osjećaju kad su muškarci flegmatični”, ističe. “Šokantno je koliko se često to događa.” Znači, kad je pozovete van, pokažite joj da to doista i želite, kaže Gunsaullus. Primjerice, pošaljite joj sredinom tjedna link s famoznim foršpanom filma za koji ste joj obećali da ćete ga zajedno pogledati za vikend. Tako ćete istovremeno potvrditi izlazak te pobuditi iščekivanja i uzbuđenja kod nje.

5# Voli visoke muškarce

Visina se kod muškaraca povezuje s dobrim zdravljem i odličnim genima, kaže Mehta. Ta je osobina bila i te kako tražena u prapovijesti zbog čestih bolesti. Plus, krupni bi dečki uvijek pobjeđivali u bitkama. Danas smo (većinom) civilizirani pa izbjegavamo tučnjave – no žene i dalje žele krupne dečke.

  • TOLJAGOM PO GLAVI Nedostaje vam koji centimetar visine?! To je sasvim u redu. Vi imate nešto što naši preci nisu imali – stil. “Nosite usku kravatu, uže revere i odjeću skrojenu po mjeri. Usto, nosite komade odjeće s okomitim prugama – zapamtite, NIKAD s  vodoravnim”, savjetuje John Ortved, stilist koji prati modu za New York Times. Ili se obucite jednobojno, tako ćete vizualno činiti jednu dugačku liniju. “Riječ je o optičkoj varci”, kaže Ortved. “Sve na što mi niski dečki moramo igrati jesu iluzija i domišljatost.”

Komentari

▲ Povratak na vrh