Kad nastane krivi spoj – krive kombinacije namirnica

Neke su kombinacije jestive, ali opasne: od njihova međudjelovanja može vas snaći teška prehrambena mamurnost. Izbjegavajte ova tri ubojita para

Krilca + pivo

Hrana s visokim udjelom masnoća i alkohol jednostavno ne idu zajedno. Jetra mora obraditi i masnoće i cugu, no prvo se primi alkohola jer on za nju ima etiketu toksina. Zbog toga višak masnoće ostaje u krvotoku pa se naslaže u masno tkivo. Usto, masnoća usporava probavu te se dugo nakon jela osjećate napuhnuto i letargično.

Bijeli kruh + marmelada

Od ovakvog para jednostavnih ugljikohidrata pati gušterača. Prvo vam šećer u krvi naglo skoči prisiljavajući gušteraču da luči velike doze inzulina. Potom se šećer u krvi strmoglavi, a vi se osjećate iscrpljeno i iritabilno. Umjesto ove mrak kombinacije, pojedite integralni kruh i komad voća.

Leća + crno vino

Kada se tanini iz vina motaju oko željeza iz hrane kojeg ima primjerice u leći, naruši se sposobnost organizma da apsorbira željezo. Ako ste vegetarijanac, vaš organizam ionako već teže apsorbira željezo iz biljne hrane nego što bi do njega došao iz mesa. Zato ako jedete leću, pijte vodu.

SUPER KOMBINACIJA – Ružmarin i piletina s roštilja – SPRJEČAVA RAK

Kad meso pečete na roštilju, nastaju potencijalno kancerogene tvari nazvane HCA . Previše jela sa žara i raste vam rizik obolijevanja od raka. Smanjite svoju izloženost tim opasnim tvarima dodavanjem ružmarina u marinade. Antioksidansi koje sadrži ta začinska biljka mogu spriječiti nakupljanje HCA , pokazala je studija Kanzaškoga državnog sveučilišta. Jednostavno pomiješajte sok jednog limuna s malo maslinova ulja, iglicama jedne ili dvije grančice ružmarina, solju i paprom. To je dovoljno za dva komada pilećih prsa.

Komentari

▲ Povratak na vrh