Izbjegnite klopke u pijesku

Neka vam dan na plaži prođe bez katastrofe: zaobiđite ove morske pošasti

1 Kukci u pijesku

Komarci, obadi, stršljeni, ose, mravi mogu uzrokovati puno bolova. Neki od njih piju krv, neki pritom i ugrizu, a neki samo bodu. Uglavnom ne prenose bolesti, ali mogli biste zaraditi plikove koji bole i svrbe tjedan dana.

SPRIJEČITE UGRIZE

Budući da češkanje može dovesti do infekcije i stvaranja krasta, trebate spriječiti ugrize repelentom koji sadrži DEET. Za druge bube pomoći će oprez.

2 Trovanje hranom

Svake godine svaka šesta osoba zarazi se pokvarenom hranom, kažu američki Centri za zaštitu i sprječavanje bolesti. A kako se bakterije brže kote na toplom, najveći broj tih slučajeva događa se ljeti, kaže dr. Tedd Epperly, naš savjetnik. Simptomi: proljev, grčevi, povraćanje, vrućica.

PAMETNO PAKIRAJTE

Hranu koja se lako kvari, kao što su meso i majoneza, stavljajte na dno prijenosnog hladnjaka. Pojedite ih u roku od pola sata od vađenja na toplo.

3 Konjunktivitis

“Slana voda nije sterilna”, kaže dr. Epperly. Zagađena voda može sadržavati bakterije koje uzrokuju konjunktivitis i što više vremena provedete špricajući se, to je vjerojatnije da će vas mučiti svrbež očiju, crvenilo i suzenje.

OPERITE BOL Svrbe vas oči? Isperite ih slatkom vodom (iz tuša ili slavine) nekoliko puta tijekom dva sata. Ako vam se simptomi pogoršaju, otiđite liječniku po kapi za oči.

4 Meduza

Od 2000 poznatih vrsta meduza, samo njih 70 ozbiljno škodi ljudima. Ubode li vas, očekujte bolni osip koji je crven ili purpuran.

SPRŽITE GA Pomoći će toplina na tom području, s obzirom na to da promjena strukture proteina toksina neutralizira bolnost, kaže dr. Paul Atkinson, biokemičar sa Sveučilišta Dalhousie. Ogulite žalce bankovnom karticom i 20 minuta namačite to mjesto u vrućoj vodi (42 – 45 °C). I nitko neće morati piškiti po vama.

5 Septički pijesak

E. coli od životinja (ili, točnije, njihove kakice), pobjegla iz kanalizacije i septičkih jama, može preživjeti na toplom pijesku. To je jedan od najvećih problema za ljude na plaži, misli Ernesta Jones iz američke agencije za zaštitu od zagađenja, jer ih možda čekaju teški proljevi.

ČUVAJTE PRSTE Idite samo na najčišće plaže te ponesite i upotrebljavajte vlažne rupčiće jer se kolitisi prenose nečistim rukama. Prije ikakvoga kontakta ruku s licem, dobro ih obrišite ili operite, kaže E. Jones.

6 Struje i vrtlozi

Nije morski pas glavni neprijatelj ispod vode. Zbog riječnih vrtloga i morskih struja spasioci na riječnim i morskim plažama interveniraju u 4 od 5 situacija, kaže B. Chris Brewster iz američke udruge spasitelja.

OSTANITE MIRNI “Divlje vode češće su sigurnije od mirnih točaka”, kaže Brewster. Ako vas zahvati struja i ne možete joj se oteti plivajući paralelno s obalom, idite nizvodno. Čim popusti, pokušajte ponovno.

Komentari

▲ Povratak na vrh