Istine o avionima, letu i putnicima iz usta stjuardesa

Da bismo vas spasili neugoda, popili smo kavu s dvije stjuardese (nazovimo ih Matea i Ana), koje su nam odale male zrakoplovne tajne

Vežite se, polijećemo!, tumače nam stjuardese pravila ponašanja prije polijetanja aviona. Većinu vremena ih ne slušamo jer razmišljamo o tome hoće li se avion raspasti pri polijetanju, eksplodirati… o poslu… No njihovo znanje je vrijedno i korisno. Evo što su nam otkrile:

Maske doista spašavaju

Dekompresija putničkog prostora može vas onesvijestiti. “Kad se pojave maske, imate otprilike 30 sekundi da ih stavite na lice, ovisno o više čimbenika poput visine”, tvrdi Matea. “To se ne događa često, ali upravo zato takvu situaciju valja shvatiti ozbiljno.”

“Da” napojnicama

“Napojnicu moramo prvi put odbiti, ali ako baš inzistirate, možemo je uzeti”, kaže Ana. “Na letu za poznata ljetovališta, kad svi piju, napojnica vam može osigurati bolju uslugu”, savjetuje Matea. Ali budite diskretni.

Samo mobilno

“Poreći ću da sam to rekla, ali svi su na  mobitelima sve do samog polijetanja, čak i stjuardese”, smije je Ana. “Stoga, nastavite raditi što ste počeli.” Ali Ana upozorava: “Neke se stjuardese strogo drže pravila, stoga ih uvijek poslušajte.”

Strah od cipela

“I putnici i osoblje zrakoplova, svi se često spotiču. Nagledala sam se “šljiva”, izbijenih zuba, čak i slomljenih ruku”, tvrdi Matea. Stoga ne širite noge na prolaz, držite ih tako da nikome ne smetaju.

Prljavo kazalište

“Ne jedite sa stolića, a da niste stavili barem salvetu”, upozorava Matea. “Ljudi na njima mijenjaju pelene i režu nokte. I ne hodajte uokolo bez cipela ili papuča, ti su tepisi upijali sve moguće tjelesne tekućine. Što mislite zašto je u avionu gotovo uvijek sve tamnoplavo? Jer najbolje prikriva mrlje!”

Hura! za dobre dečke

“Mijenjate li se s nekim za mjesto kako bi njegova obitelj bila na okupu, znamo da ste dobar čovjek”, kaže Ana. “Ta će vam gesta priskrbiti besplatno piće ili bolji obrok.” A poželite li doplatiti klasu više, možda prođete jeftinije.

Konci u rukama

“Ako su putnici nemirni ili neprestano dosađuju, zamolit ćemo pilote da upale svjetlo za obvezno vezanje pojasa”, priznaje Matea. “A možemo dodati i bilješku u vaš karton leta.” (Niste znali da to postoji?!) Tako biste mogli imati probleme na budućim letovima.

Crna kamilica

“U našoj kavi ima kofeina, ali to nije ni blizu vrhunske kave”, kaže Ana. “Kad sebi kuhamo kavu, znamo je pojačati, ali to nikad ne radimo za putnike.” Znate onda što vam je činiti: pristojnu kavu popijte prije leta. Ili, još bolje, nakon leta.

Seks u zahodu

“Seks u zahodu aviona jednako je odvratan kao i u bilo kojem zahodu u prijevoznom sredstvu”, tvrdi Ana. “Ali često nam se događa da moramo otključati zahod jer je netko predugo unutra.” Da, zahod se može otključati izvana.

Komentari

▲ Povratak na vrh