Hoćete li uštedjeti novac ako gasite klima uređaj na izlasku iz stana?

Donosimo vam pravilan način korištenja klime – bez rasipanja novca.

Vjerojatno ste razmišljali o ovome kada ljeti uđete u zagušljiv stan u kojem je poput saune: štedim li zaista struju – i novac – ako ugasim klimu dok me nema kod kuće? Ili bi bilo pametnije ostaviti klimu upaljenu kako bi se održavala temperatura, umjesto da potrošite dodatnu energiju na paljenje i pojačan rad klime dok se prostor ne rashladi?

Rasipanje energije ne samo da je skupo, već se zbog toga troši više ugljena i ostalih fosilnih goriva, što je zaslužno za globalne klimatske promjene. Kako bismo shvatili što je najbolje učiniti, obratili smo se Jennifer Thorne Amann iz Američkog saveza za energetsku učinkovitost (ACEEE).

U teoriji, ako ostavite upaljenu klimu, ona neće morati toliko snažno raditi kako bi održavala temperaturu prostorije. Ako se stan jako zagrije dok vas nema kod kuće, klima će potrošiti više energije kako bi rashladila zrak.

Suprotna tome je teorija po kojoj ako navečer upalite klimu i ona mora raditi svom snagom da bi rashladila stan, ipak neće potrošiti toliko energije koliko bi potrošila da je upaljena cijeli dan.

Što trebate učiniti?

Amann savjetuje da je isključite na izlasku iz stana.

Možda će vam djelovati kao rasipanje energije, no ipak ćete uštedjeti popriličnu svotu novca. Uz to će klima biti efikasnija.

Iako vam se čini da klima uređaj mora raditi jače kako bi rashladio stan sa 26 stupnjeva na 23, „klima uređaj je najefikasniji kada radi punom snagom“, umjesto da radi kraće vremenske periode slabijom snagom kako bi kroz dan održavao temperaturu, kaže Amann.

Također, bolje će ukloniti vlagu iz zraku ako radi punom snagom.

Komentari

▲ Povratak na vrh